Svaštara

Instagramom se proširila zanimljiva video snimka jedne posebne ribe: Pogledajte što radi kad je na suhom, a što kad je u vodi

Pleco riba, poznata i kao “sucker fish” ili “algeater”, jedna je od najzanimljivijih vrsta riba koje se često nalaze u akvarijima diljem svijeta.

Osim svojih uobičajenih osobina, Pleco riba je poznata po jedinstvenoj sposobnosti preživljavanja koja je fascinirala ljude širom planete: mogućnost privremene “isušenosti”.

Ova nevjerojatna sposobnost omogućuje Pleco ribi da preživi i do nekoliko sati izvan vode. Kada se nađu izložene suhom zraku ili ostave bez vode, Pleco ribe ulaze u stanje mirovanja koje ih čini izgledom kao da su mrtve, prenosi klik.

Njihovo tijelo postaje tvrdo, škrge se zatvaraju, i riba se smanjuje na minimum aktivnosti. Ovo impresivno prilagođavanje omogućuje im da izdrže privremene nepovoljne uvjete, često izbjegavajući grabljivce ili opasnosti na kopnu.

udesna bića

No, ono što ovu ribu čini još zanimljivijom jest njezina sposobnost da se brzo “oživi” čim ponovno dođe u kontakt s vodom. Kada osjete vlagu ili dodir vode, Pleco ribe se bude iz svog privremenog stanja, počinju disati normalno i vraćaju se svojim uobičajenim aktivnostima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh