Svaštara

EVO KOLIKO JAJA DNEVNO SMIJEMO DA POJEDEMO

Kada je riječ o hranljivoj vrijednosti, jaja su jedan od najsnažnijih paketa hrane koji možemo da unesemo u naš organizam.

Jaja - Nezavisne

Zajedno sa mlijekom, jaja sadrže najveću biološku vrijednost ili zlatni standard proteina, napisala je na svom korporativnom sajtu Ketlin M. Zelman, registrovana dijetetičarka i direktorka ishrane za Veb MD.

Prema njenim riječima, jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali zato ima 7 grama visokokvalitetnih bjelančevina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

I ne samo to već su, kako navodi Ketlin M. Zelman, jaja laka za konzumaciju, dobro ih podnose i mladi i stari, možemo ih prilagoditi uz bilo koji obrok, i što je jako važno, jeftina su, prenosi b92.

Jaja su zaista superhrana, ali da li možemo da ih pojedemo previše i da li će naštetiti našem organizmu u tom slučaju? Iako “Medical News Today” navodi da ne postoji granica u broju jaja koje čovek smije da pojede, ipak se tri do pet jaja dnevno smatra potpuno sigurnim, savjetuje Ketlin M. Zelman. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh