Svaštara

NAUČNICI OBJAVILI TAČAN DATUM KADA BI ASTEROID MOGO POGODITI ZEMLJU: Udar bi bio jednak eksploziji 22 atomske bombe

Asteroid Bennu veličine je Empire State Buildinga

Ako su NASA-ini stručnjaci tačno to izračunali, a bliže se svršetku vrlo ambiciozne sedmogodišnje misije, 24. septembra 2182. godine tačan je datum kada će se Zemlja naći u opasnosti od udara masivnog asteroida imena Bennu.

Srećom, šanse da će takva tragedija zadesiti naše unuke i praunuke još uvijek su gotovo zanemarive te iznose otprilike 1:2700, kažu posljednje kalkulacije koje je moguće pronaći na stranici Američke civilne uprave za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj.

Podsjetimo, asteroid Bennu veličine je Empire State Buildinga, a posljedice njegova udara najlakše je usporediti s eksplozijama čak 22 atomske bombe.

Bennu, naglasimo, inače prolazi pored Zemlje otprilike svakih šest godina te je zapravo upola manji od asteroida za koji se smatra da je pobio dinosaure.

Drugim riječima, nije dovoljno velik da bi uzrokovao izumiranje sveg života na ovom planetu, ali bi njegov udar izazvao razaranje tisuću kilometara od mjesta nesreće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh