Svaštara

Koje namirnice mogu povećati, a koje smanjiti plodnost muškaraca

Muška neplodnost nije tako rijetka pojava.

Muškarac i beba - Zadovoljna.hr

Zato poslušajte savjete stručnjaka šta bi trebalo da uradite da rešite taj probleme i to na prirodan način.
Krivac se skriva u naminircama

Zamislite bojno polje gdje prerađena hrana i trans masti vode rat protiv plodnosti. Ovi zlobni užici, često prerušeni u brzu hranu i slatka iskušenja, izazivaju pustoš po reproduktivnom zdravlju muškaraca, ugrožavajući njihove šanse za začeće. Ova hrana je prepuna šećera i nezdravih masti te je lišena esencijalnih hranljivih materija – recept za katastrofu.

U međuvremenu, ozloglašene trans masti, koje se nalaze u pomfritu i ukusnim pecivima, sabotiraju kvalitet sperme i nivo testosterona, izazivajući upalu i oksidativni stres u tijelu. Da bi trijumfovali nad ovim neprijateljima plodnosti, muškarci moraju da zauzmu stav i odbiju sirene prerađene hrane i trans masti. Umjesto toga, trebalo bi da prihvate hranljivi zagrljaj cijele, neprerađene hrane, opterećene vitalnim hranljivim materijama i bez štetnih aditiva. To je izbor koji može napraviti razliku na bojnom polju za plodnost.
Šta može da pomogne

Hrana bogata hranljivim materijama. Zamislite živopisan tanjir na kom se nalazi lisnato povrće, sočne bobice, hrskavi orasi i razne integralne žitarice. Ovi superheroji su prepuni esencijalnih hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati reproduktivno zdravlje muškaraca. prenose nezavisne

Cink zauzima centralno mjesto kao moćni mineral koji podržava proizvodnju i pokretljivost sperme. Selen stupa u akciju kao čuvar, štiteći spermu od štetnog oksidativnog oštećenja. Vitamini C i E, dinamični duo, jačaju kvalitet sperme dok se bore protiv opasnosti oksidativnog stresa. I ne zaboravimo omega-3 masne kiseline, neopjevane heroje koji se nalaze u ribama, koje jačaju integritet membrane sperme.
Redovno vježbanje

Održavanje zdrave težine i fizičke aktivnosti su ključevi za optimalnu plodnost kod muškaraca. Savjetuje se najmanje 150 minuta vježbi umjerenog intenziteta nedjeljno – brze šetnje, vožnja biciklom ili plivanje.

Gojaznost se pojavljuje kao strašni neprijatelj, bacajući sjenku na hormonsku ravnotežu, kvalitet sperme i samu plodnost.

S druge strane, nedovoljna težina takođe može preokrenuti vagu protiv reproduktivnog zdravlja.

Redovne vježbe se pojavljuju kao moćni heroj, održavajući zdravu težinu i podstičući cirkulaciju krvi, pružajući plodno tlo za reproduktivnu funkciju. Testosteron, hormon koji upravlja proizvodnjom sperme, cvjeta u prisustvu redovnih vježbi, prenosi portal Magično bilje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh