Svaštara

Stručnjak upozorio: Spavanje na desnoj strani može biti opasno po vaše zdravlje

Čut ćete razne teorije o spavanju i da određene poze nisu dobre za naše zdravlje. Prema riječima stručnjaka, spavanje na stomaku nije poželjno, jer izaziva pritisak na stomak, kiselinu, opterećuje kičmu, glavu i vrat i to može dovesti do niza tegoba prema istraživanju bolnice Mayo.

spavanje - pexels

Doktor Karan Raj, koji je aktivan na Tik-toku, kaže da način na koji spavamo može biti ključan za naše zdravlje.

Da bi dokazao kako je ta tvrdnja pogrešna i da ljudi to ne pokušavaju, u videu je iskoristio vodeni balon, koji je stavio na dno flaše i koji je bio okrenut naopako, odnosno prema dole. Kako je objasnio, balon ovde predstavlja stomak, voda želučanu kiselinu, a flaša mu je poslužila kao jednjak.

Tu gdje se sastaju balon i flaša, ljekar je nazvao sfinkter jednjaka, koji je objasnio kao neku vrstu ventila koji se nalazi između jednjaka i želuca kako bi spriječio da se sadržaj vrati nazad. Objasnio je da je to upravo refluks kiseline, ono što izaziva žgaravicu, a nekada i upalu grla. Oni koji imaju lavabiji sfinkter sadržaj iz želuca će da se povuče.

“Stomak se prirodno savija na lijevoj strani, a želudac i njegov sadržaj se nalaze nešto niže. Ovo otežava vraćanje sadržaja u jednjak, što znači da ćete imati manje šanse za refluks kiseline. Ukoliko spavate na desnoj strani, stomak i njegov sadržaj se nalaze malo više od najnižeg dijela sfinktera i onda su šanse za refluks veće”, objašnjava on u Tik-tok videu. prenosi Radiosarajevo

On je poručio svima koji pate od ovog zdravstvenog problema da izbjegavaju spavanje na desnoj strani, da izbjegavaju ravno ležanje, čak i spavanje samo sa jednim jastukom. Doktor napominje da je i korištenje dva jastuka prihvatljivije, jer će podići vašu glavu tako da gravitacija ide u vašu korist, prenosi Magazin Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh