Svaštara

Kako preživjeti preljub i krenuti dalje, kako oprostiti partneru…

Možete nastaviti sa zajedničkim životom samo ako odlučite da to želite, a razumijevanje razloga zbog kojih vas je partner prevario možda je i najbolje iskustvo učenja koje ćete ikada doživjeti

ljubomora- shutterstock

Otkriće da je jedan partner bio nevjeran drugom može biti pogubno za vezu, ali ne mora nužno značiti i kraj. Prvi korak je pustiti da osjetite svoje emocije: bijes, frustracija, osjećaj izdaje. Dajte sebi vremena i prostora da osjetite ono što trebate osjetiti bez donošenja stvarnih odluka.

Nema razloga da ostatak svog života oblikujete oko nagona koji mogu trajati kratko vrijeme. Ne želite provesti život žaleći samo zato što ste neke odluke donijeli naprečac.

Evo nekoliko savjeta za prevladavanje tih osjećaja:

Proživite svoje osjećaje: Osjetite što trebate osjetiti. Prihvatite da su vaša bol i tuga prirodni i neizbježni. Tugujte ako imate tu potrebu, zatvorite se ako imate tu potrebu. Ne pokušavajte preskočiti ovaj korak, jer će vas nerazriješene emocije pratiti do kraja života.

Prije svega razmislite o vama: Mnogi će reći: ‘Razmislite o djeci’, no dovoljno je studija otkrilo da djeca iz nesretnih domova mogu završiti jednako povrijeđena kao i djeca razdvojenih roditelja. Vaša sposobnost da odgajate djecu i prenesete im najbolje vrijednosti ovisit će o vašoj sreći, kao i sreći vašeg partnera. Dakle, razmišljajte o sebi, onome što vi želite.

Nemojte postati vaša tuga: Tugovanje je važno, ali to ne smije postati vaš identitet. Ne dopustite da vam alkohol, droga ili bilo što drugo preuzme život. Pred vama je dio vašeg života, bilo da odlučite ostati zajedno ili ne. Držite se razumnih odluka radi svoje budućnosti.

Potražite skupine za savjetovanje ili terapiju: Ne stidite se ako mislite da vam treba pomoć. Grupa za podršku može učiniti čuda za nekoga tko se osjeća izgubljen, sam i zbunjen, jer pomaže da shvatite da je ono što prolazite proces, te vas vodi kroz korake tog procesa.

Jednom kada prođe početni nalet emocija, vrijeme je da sjednete i razmislite, sa ili bez partnera, o tome zašto vas je varao. Sigurno ćete pronaći nekoliko razloga, nakon čega morate zajedno potražiti odgovor na pitanje želite li nastaviti vezu. Ako se odlučite na to, definirajte što treba promijeniti kako biste spriječili da se izdaja ponovi.

Otkrit ćete da u većini slučajeva supružnici koji varaju zapravo žele ostati u vezi te da je potrebno provesti nekoliko važnih prilagodbi.

Možete nastaviti sa zajedničkim životom samo ako odlučite da to želite, a razumijevanje razloga zbog kojih vas je partner prevario možda je i najbolje iskustvo učenja koje ćete ikada doživjeti. pišei 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh