Svaštara

Ovaj program za pranje veša ne koristite često: Skraćujete vijek svojoj mašini

Na TikToku je objavljen video u kojem jedan majstor za mašine objašnjava zašto jedan program ne bismo trebali često koristiti.

Veš mašina - Shutterstock/Oleg Opryshko

Naime, on kaže da program za brzo pranje veša može utjecati na vijek i funkcionalnost veš-mašine, piše Objektiv.rs.

Ukoliko perete odjeću napravljenu od laganijih materijala, tada i možete da koristite program za brzo pranje (ali ne često).

Ali kada je u pitanju garderoba napravljena od težih materijala, tada ona predstavlja veliko opterećenje za mašinu, pa se brzi program za pranje nikako ne preporučuje.

Tako je majstor za objašnjenje problema dao primjer pranja peškira. S obzirom na to da peškiri postanu izuzetno teški kad se napune vodom, brzo pranje od 28 minuta može da ošteti bubanj.

– Kada mašina radi brzo, peškiri se zajedno skupe, a to dovodi do velikog opterećenja bubnja. Tada mašina počinje da lupa i da se pomjera – rekao je on.

Koji program je najbolji za korištenje ukoliko nemate dovoljno vremena za pranje?

– Ako nemate puno vremena, bolje izaberite program pranja veša za pamučne stvari, što obično traje oko dva i po sata. Zatim pritisnite postavku brzine kako biste skratili vrijeme na oko sat i po. To će veš mašini dati dovoljno vremena da sve pravilno očisti bez dodatnog opterećenja na nju – tvrdi majstor , prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh