Svaštara

Stomatolog upozorava: Obratite pažnju na ova tri znaka…

Simptomi raka često se pojavljuju na područjima našeg tijela koja ne bismo očekivali.

Zubar - Ilustracija / Aura.ba

Međutim, njihovo brzo prepoznavanje može kupiti dragocjeno vrijeme za pravovremenu intervenciju i moguće poboljšanje prognoze.

Tako je studija iz 2019. godine pokazala kako je loše oralno zdravlje povezano sa 75 posto većim rizikom od razvoja raka jetre.

Tri simptoma u ustima koja upućuju na mogućnost raka su:

Čirevi u ustima

Bolne mrlje ili kvržice koje se nalaze u ustima mogu biti znak upozorenja za različita oralna stanja ili šire zdravstvene probleme.

Od zubnih proteza do nedostatka vitamina, mnogo je okidača za zajednički problem. Međutim, ako su vaši ulkusi ustrajni, mogli bi biti znak nečeg zloćudnijeg.

“Čireve koji nisu zacijelili nakon dva tjedna treba provjeriti, jer, ovaj simptom bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg poput raka usta”, rekao je stomatolog Neil Sikka.
Vatrenocrvene mrlje

Crvene mrlje, poznate i kao eritroplakija, koje udaraju osobito na jezik ili unutarnju sluznicu usta mogu biti još jedan znak upozorenja.

Znakovi eritroplakije uključuju krvarenje i jako crvenilo te zahvataju dno usne šupljine, zadnju stranu jezika, meko nepce i krajnike.

“Iako ovo stanje može biti normalno, ono također može ukazati na prekancerozne uslove”, smatra stručnjak.
Zadah sličan amonijaku

Posljednji znak upozorenja na stomatološkoj listi ne može se vidjeti, ali se može njušiti. prenosi radiosarajevo

“Zadah koji miriše kao amonijak ili mokraća može biti povezan s problemima s bubrezima ili jetrom. Loše oralno zdravlje povezano je s porastom raka jetre – dodaje stomatolog Sikka.

Ako imate bilo koji od gore opisanih simptoma, stručnjak je preporučio da posjetite svog stomatologa. On će vidjeti cjelokupnu sliku i isključiti bilo kakve ozbiljne probleme, piše Živim.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh