Svaštara

Kada trebamo otići na spavanje da bismo se probudili odmorni

Bilo bi sjajno kada bismo svako veče mogli da odemo na spavanje u ranim večernjim časovima i da ujutru ustanemo potpuno odmorni.

Spavanje - Vijesti.me

Međutim, svi znamo da mnogi od nas nemaju taj luksuz i da nam tempo života, kao i obaveze, često ne dozvoljava da odmaramo onako i onoliko koliko bismo to željeli.

Rijetko ko uspije da legne prije ponoći, a sigurni smo da znate kako izgleda buditi se sa neprijatnim osjećajima poput premorenosti i nedostatka energije.

Ipak, naučnici su brojnim istraživanjima utvrdili koliko je za zdravlje bitno zadovoljiti dva ključna faktora spavanja: količinu sna i održavanje dosljednosti u praćenju biološkog ritma.

Prema našoj biologiji, idealno je otići na spavanje u ranijim večernjim satima i ustati ranije ujutro. Ovakav raspored u skladu je s pojavom dnevne svjetlosti, usljed čega mnogi počnu osjećati umor odmah nakon zalaska Sunca.

Istraživanja su dokazala i da su ljudi najpospaniji između 13 i 15 časova poslijepodne i između 2 i 4 sata noću, a upravo je kvalitetan noćni san ključan za prevenciju preplavljujućeg osećaja umora usred radnog vremena.

Za odrasle osobe preporuka je minimalno sedam sati noćnog sna, a u skladu s tim određuje se i najbolje vreme za odlazak na spavanje. Na primjer, ako morate da ustanete u 6 sati, vrijeme za odlazak na počinak je najkasnije u 23 sata.

Drugi važan faktor je dosljednost. Dakle, ako svaki dan liježete oko 23 sata, važno je da se ovog ritma držite i tokom vikenda. Kasan odlazak na spavanje tokom vikenda i duži ostanak u krevetu mogu značajno poremetiti ritam i kvalitet spavanja tokom nedjelje. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh