Svaštara

Znate li šta je superćelijska oluja? Krajinović pojasnio i kako se formirala!

Meteorolog Bakir Krajinović za Hayat.ba pojasnio je šta je to ustvari superćelijska oluja koja od 19. jula hara Balkanom.

Nažalost, pored velikih materijalnih šteta, oluja je odnijela i brojne živote, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Sloveniji…

Na početku je kazao kako je superćelijska oluja formirana nad sjevernom Italijom.

Dosta je osnažila nad Slovenijom i Hrvatskom gdje je i napravila najveće štete. Rijekom Savom je došla u Bosnu i Hercegovinu, te zahvatila područje rijeke Spreče gdje su stradali gradovi Gračanica, Lukavac i Tuzla. Preko Brčkog i Bijeljine se prebacila ka istoku. U Brčkom smo imali smrtni slučaj što je najgore što nam se može desiti. Materijalne štete možemo, ali život ne možemo nadoknaditi – istakao je.
Dalje dodaje kako je iz Bosne i Hercegovine superćelijska oluja prešla u Srbiju.

Tamo je također napravila velike štete. Ovakav sistem koji se formirao 19. jula nije česta pojava. Ona se dešava vrlo rijetko i kad se desi, zahvati široko područje. To je oblačni sistem koji je imao promjer 200 klilometara i njegova snaga se ogleda u šteti koja je napravljena. Takve oluje su uvijek ozbiljne i opasne. Poslije te oluje u BiH je bilo još nekoliko dana sa pojavom elementarnih nepogoda. Nepogode u BiH nakon 19. jula bile su izazvane manjim oblačnim sistemima. Tu su kumulonimbusni oblaci koje se formiraju konvektivnim uzdizanjem toplog i vlažnog zraka i na taj način stvarajju ćelije iz kojih padaju velike količine kiše, često i grad, te jaki udari vjetra.

Sva energija koja je dovela do oluja, nastala je uslijed dugotrajnog toplotnog vala. Nekoliko dana temperature iznad 40 stepeni napravile su takvu količinu energije nakon čega se moralo nešto desiti ovog tipa. Superćelijska oluja se nahranila i dobila dodatnu energiju od velike količine toplotne energije. Ona je nastala iz više faktora, ali se nahranila visokim temperaturama. Nevrijeme koje nas očekuje večeras i u sutrašnjem prvom dijelu dana neće biti snažno kao ono 19. jula. Prostor obuhvata oluje je manji nego 19. jula. Moramo biti dovoljno ozbiljni da se pozabavimo svim ovim – pojasnio je.

Za kraj je poručio kako nas narednih dana očekuju ugodne temperature i vremenske prilike.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh