Svaštara

Tri jednostavna načina za poboljšanje bilo kojeg odnosa

Kad se u odnosu pojavi problem ponekad ga treba ‘izravno napasti‘, a ne samo čekati

Par - screenshot

Kada je riječ o vezama skloni smo previše komplicirati pa se pitamo je li ta osoba ‘prava‘ i hoće li sve ostati savršeno. Kad naiđemo na probleme, odjednom se osjećamo kao da nismo dovoljno dobri i ne znamo se nositi s tim? Što bismo tada trebali učiniti?

– Svačijem odnosu dobro dođe poticaj ili neka strategija za rješavanje problema ili njihovo sprečavanje. Dakako, možemo posegnuti za literaturom i otići na savjetovanje ili proći kroz upitnik o odnosima, nadajući se da ćemo otkriti nešto korisno. Ali, poboljšanje odnosa jednostavnije je nego što se čini – kaže psiholog Gary W. Lewandowski za Psihology Today. Ističe da se poboljšanje odnosa svodi na tri strategije.

Potrudite se više

Kad se u odnosu pojavi problem ponekad ga treba ‘izravno napasti‘, a ne samo čekati. Učiniti bilo što, zaroniti i posvetiti vrijeme i energiju da se popravi ono što nije u redu.

– Podrazumijeva da budemo proaktivni u traženju onoga što se može poboljšati. Što nije lako, treba na tome raditi svaki dan, ali tako gradimo snažne odnose – kaže psiholog. Evo nekoliko načina kako se možete više potruditi oko odnosa: radite više stvari zajedno, komunicirajte više. Koliko dobro poznajete partnera, koliko dobro poznajete sebe, kako upravljate stresom, kakve su vam seksualne vještine? Više želje i uzbuđenja poboljšavaju seksualno zadovoljstvo i jačaju bliskost među partnerima.

– Dobra vijest je da se većina ovih vještina odnosi na samopoboljšanje (tj. ne trebate pomoć svog partnera), što ih čini lakšim za provedbu. Budući da su to vještine, to također znači da uvijek ima prostora za poboljšanje. Vrijedno je truda jer istraživanja pokazuju da što ste bolji u tim vještinama, to će vaš odnos biti bolji – kaže Lewandowski.

Očekujte manje

Ne osjećate se kao da imate vremena ili energije dodatno se potruditi? I to je u redu. Ponekad ne trebamo učiniti više, već željeti manje. Zahtijevati manje ne znači zanemariti sve svoje standarde, već pravilno kalibrirati svoja očekivanja i biti realniji. Uživajte imajući dovoljno. Na primjer, prihvatite partnerovu povremenu ćudljivost, razdražljivost i stanje kada nema volje ni za što, ali i one dane kada vas krivi za sve. Ključ ovog pristupa je shvatiti da ne postoji ništa dobro ili loše, ali razmišljanje to čini takvim. Drugim riječima, problem možda nije u vezi, već u vašoj perspektivi. Još jedna zamka u koju često upadamo u vezama je gledanje na partnera kao na srodnu dušu. Srodne duše navodno su vaš savršen par, jedina osoba koja vam najbolje odgovara, osoba s kojom ste predodređeni, ali kada vaš partner neizbježno ne uspije postići izvedbu dostojnu srodne duše, ostaje vam sumnja. Zato odbacite nemoguće standarde. Isto tako, nerealna očekivanja će vas iznevjeriti jer su vašem partneru i vašoj vezi postavili stalno razočaranje. Umjesto toga, zahtijevajte manje shvaćajući da niste savršeni, zbog čega je savršeno razumno da nije ni partner. Izuzetno velika očekivanja i uvijek željeti više može rezultirati time da ne cijenite sjajnog partnera kojeg imate. Nadalje, čak i ako su vaša očekivanja pravilno kalibrirana, možda ste i dalje pretjerano kritični prema svom partneru i vezi. Zapravo, istraživanja sugeriraju da kada naša veza nema velikih problema, skloni smo prenaglasiti manje probleme. Jednostavan način da očekujete ili zahtijevate manje je ne proizvoditi dramu i tražiti probleme

Više cijenite ono što imate

Najbolji popravci ponekad su najjednostavniji. Ako nemate vremena za potruditi se više i očekivanja su vam realna, kad se pojavi problem možete koristiti možda najlakšu strategiju od svih – njegujte svoju trenutnu vezu. Ponekad je poboljšanje odnosa jednostavno kao i zahvalnost na onome što već imate. Razmotrite sve što je u vašoj vezi jednostavno, stabilno i predvidljivo.

– Toliko toga uzimamo zdravo za gotovo u našem odnosu, ali osnovni građevni elementi poput stabilnosti i predvidljivosti temelj su uspjeha vaše veze. Nešto tako jednostavno poput izražavanja zahvalnosti poboljšava kvalitetu svakog odnosa. Istraživanja otkrivaju da uživanje u dobrim vijestima i pozitivnim trenucima u vezi povećava dobrobit i samopoštovanje partnera. U konačnici, dobri odnosi imaju puno više pozitivnih nego negativnih trenutaka. Samo je važno primijetiti ih – kaže psiholog.

Koja je strategija najbolja

Koju ćete strategiju upotrijebiti da biste poboljšali odnos ovisi o tome kako se u tom trenutku osjećate.

– Ako ste orijentirani na akciju, više ćete se početi truditi ili ako osjećate kao da jednostavno trebate napraviti korak unatrag i ponovno procijeniti vaš odnos, odvojite trenutak da bolje cijenite ono što imate – upućuje Lewandowski, ujedno i autor knjige “Stronger than you think: The 10 blind spots that undermine your relationship”. Savjetuje odabir one strategije koja će vam omogućiti da odmah počnete. Jedino što je važno je da radite na poboljšanju svoje veze. Budućnost veze je previše važna da bi se radilo bilo što drugo. piše gloria


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh