Svaštara

Imala sam 13 godina kada sam ga upoznala preko interneta… Oteo me je, skinuo i rekao: ‘Ovo će biti stvarno teško za tebe’

Otmičar je kasnije osuđen na 19 godina i sedam mjeseci zatvora. Uprkos tome što je preživjela golgotu, sretna je jer je ostala živa, a danas se trudi da razvije svijest drugima

Ispovijest Alicie Kozakiewicz poslužila je kao lekcija mnogim roditeljima, a takođe i tinejdžerima. Naime, djevojka je upala u zamku modernih tehnologija, a poznatstvo preko društvenih mreža umalo ju je koštala života.

Alicia je imala 13 godina kada je preživjela pakao. Bila je u svom domu sa porodicom, a onda je nakon večere, riješila da se iskrade iz kuće na kratko kako bi se vidjela sa svojim virtuelnim prijateljem.

Ova greška ju je skupo koštala. Aliciu je oteo bivši kompjuterski programer Scott Tyree i držao je u svom domu u Virdžiniji, gdje je nesretna djevojka puna četiri dana bila silovana.

Alicia je izašla kako bi se upoznala sa dječakom sa kojim se dopisivala preko interneta. Međutim, ispostavilo se da to nije dječak, nego stariji čovjek.

Ne sjeća se šta se tačno dogodilo, osim što je čula kako joj neko doziva ime, te je ubrzo shvatila da se našla u kolima sa nepoznatim čovjekom. Zatim je u kolima vidjela lisice i konopce, a mogla je samo da nasluti šta se oko nje događa.

– Toliko je čvrsto stiskao moju ruku da sam mislila da je slomljena – rekla je ona.

– Vikao je na mene – budi dobra, budi tiha.

– Bio je jedan dečko, za koga sam mislila da ima godina koliko i ja, a koga nisam poznavala, i njemu su se sviđale iste stvari kao i meni. Dan i noć bi slušao šta sam imala da kažem i davao mi savjete. Bio je neko kome bih se žalila i ko me je tješio punih osam ili devet mjeseci prije nego što me je oteo – objasnila je ona.

Zatim me je skinuo, pogledao me i rekao:

– Ovo će biti stvarno teško za tebe. Slobodno plači. Nakon toga mi je stavio pseći kaiš oko vrata, odvukao me gore u spavaću sobu i silovao. Privezao me je za pod kaišem pored kreveta. Puna četiri dana sam bila silovana, tučena i mučena u toj kući – opisuje Alicie.

Otmičar je kasnije osuđen na 19 godina i sedam mjeseci zatvora.

Uprkos tome što je preživjela golgotu, sretna je jer je ostala živa, a danas se trudi da razvije svijest drugima, prenosi Hayat.

Posljednjih godina internet zločini nad djecom su naglo porasli jer su kompjuteri iz porodičnih soba prešli u mobilne telefone u džepu svakog tinejdžera. Zaključavanje zbog pandemije, koje je mlade ljude zarobilo kod kuće na svojim računarima, samo je pogoršalo stvari. Predatori su takođe bili kod kuće i to je bio recept za katastrofu – kaže Alicia.

Magistrirala je forenzičku psihologiju, te je posvetila svoj život edukaciji roditelja i djece o opasnostima koje vrebaju na internetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh