Svaštara

Uz ovu dijetu gube se 2 kilograma sedmično – bez gladovanja

Šta kad bismo vam rekli da jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu uopće nije dijeta? Radi se o načinu prehrane koji je smislila nutricionistica Barbara Rolls sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, a koji se pokazao čudesno uspješnim pri brzom skidanju kilograma.

Dijeta - Vecernji.hr

Riječ je o takozvanoj volumetrijskoj dijeti koja se temelji na niskokaloričnim namirnicama (niske energetske gustoće), bogatima vodom i vlaknima.

Hrana se dijeli u četiri kalorije, od one s najviše nutrijenata do one koja daje najviše energije.

1. kategorija – hrana jako niske gustoće, odnosno jako niskokalorična, u što spadaju voće i povrće bez škroba, nemasno mlijeko i juhe
2. kategorija – hrana niske gustoće, odnosno niskokalorična, što uključuje škrobasto voće i povrće, žitarice, malomasno mlijeko, mahunarke

3. kategorija – hrana srednje gustoće, odnosno srednjokalorične, u što spada meso, sir, hljeb i peciva, sladoled, pomfrit
4. kategorija – hrana visoke gustoće, odnosno visokokalorična, poput čipsa, čokolade, kolača, orašastih plodova, maslaca i ulja

Preporučuje se jesti što više voća i povrća (dakle više hrane iz prve i druge kategorija), umjerenu količinu hrane iz treće kategorije, dok namirnice iz četvrte kategorije treba svesti na minimum.

Za uspjeh volumetrijske dijete se preporučuje i tjelesna aktivnost poput hodanja. U tjedan dana se može izgubiti dva kilograma. prenosi radiosarajevo

Sedmični jelovnik:

Ponedjeljak
Doručak: obrano mlijeko i integralni hljeb s marmeladom bez šećera
Ručak: integralna tjestenina s povrćem i sirovim povrćem po volji
Večera: piletina sa sezonskim povrćem
Utorak
Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: riža sa sezonskim povrćem i sirovo ili kuhano povrće po volji
Večera: pečena riba s krompirom i povrćem s roštilja
Srijeda
Doručak: integralni hljeb s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: salata od riže i povrća
Večera: supa od povrća s pirom i mahunarkama
Četvrtak
Doručak: obrano mlijeko i integralni hljeb s marmeladom bez šećera
Ručak: salata sa sezonskim povrćem, svježim sirom i integralnim hljbom, voće
Večera: tofu s povrćem s roštilja
Petak
Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: kus-kus sa sezonskim povrćem i voćem
Večera: omlet sa sirovim i kuhanim povrćem
Subota
Doručak: integralni hljeb s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: integralna tjestenina sa sezonskim povrćem i salatom
Večera: puretina s povrćem
Nedjelja
Doručak: obrano mlijeko i integralni hljeb s marmeladom bez šećera
Ručak: riža i leća, sirovo povrće
Večera: supa od povrća i meso s roštilja

Za međuobroke sredinom prijepodneva i poslijepodneva možete konzumirati voće, sirovo povrće i smoothieje. Navečer se preporučuje biljni čaj po izboru, piše Story.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh