Svaštara

Da li je hodanje učinkovita vježba

Uprkos povišenom nivou zdravstvene svijesti, prepunih teretana i potrebe da se zarad zdravlja vježba, jedina aerobna aktivnost koja stvarno rijetko da dobija ikakve zasluge je hodanje.

PR / Haber.ba

Iako hodanje pruža mnoge prednosti za mentalno i fizičko zdravlje kao i druge aerobne vježbe, ali sa daleko manje napora i opterećenja za tijelo, ono je nekako palo u zapećak.

Hodanje je važan oblik vježbanja iz mnogo razloga, ali njegova primarna prednost je što je dobro za srce. Hodanje podstiče bolju cirkulaciju, snižava krvni pritisak i broj otkucaja srca, a i poboljšava srčani minut – sposobnost srca da pumpa krv po cijelom tijelu. prenose nezavisne
Dvije nedavne studije koje je objavio Journal of the American Medical Association pokazuju da hodanje između 2.000 i 10.000 koraka svakog dana smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka i smanjuje vjerovatnoću prerane smrti za najmanje 10 odsto, prenosi Ona.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh