Svaštara

Riješite se mrava u kući na prirodan način: Sve sastojke sigurno već imate u kuhinji

U mnogim domaćinstvima s dolaskom proleća javlja se veliki problem jer to je period kada u kuće počnu da se uvlače razni insekti.

Mravi - Tinkturedrsulca.com

Najčešći insekti kojih je teško rešiti su mravi, naročito kad zbog sigurnosti ukućana ne smete koristiti jaka hemijska sredstva. Zato vam donosimo listu prirodnih namirnica koje mogu pomoći da se riješite mrava u svojoj okolini, piše Klix.ba.

Alkoholno sirće
Alkoholno sirće je odličan saveznik u čišćenju, ali odličan je i za uklanjanje mrava. Pomiješajte tri decilitra sirćeta i jedan decilitar vode. Poprskajte na dijelovima gdje vam se skupljaju mravi u kući. Ovaj rastvor pomaže da se prikriju tragovi mirisa mrava, kvareći njihove sposobnosti praćenja.

Cimet
Cimet se navodi kao najbolji začin za prirodno uklanjanje mrava. Cejlonski cimet može biti posebno efikasan kada se pospe oko mravinjaka, preko njihovih staza, po kuhinjskim radnim površinama i podovima. Eterično ulje cimeta takođe može efikasno da otjera i istrebi mrave.

Biber
Biber zapravo ne ubija mrave, ali jak miris će ih oterati. Pospite mljeveni crni biber na mesta gde ste uočili mrave ili jednostavno pomiješajte biber i vodu u bočici s raspršivačem i poprskajte ulazne tačke u svojoj kući.

Svježa menta
Mravi ne vole miris svježe mente, pa njeno sađenje na povrtnjake i cvjetnjake tjera mrave i druge insekte, a vašem vrtu daje lijepu mirisnu aromu. Eterična ulja od mente, karanfilića i ruzmarina takođe deluju da mravi nestanu iz vaše okoline.

Citrusi
Prirodne kiseline u citrusima, poput limuna, narandže, limete i grejpa čine čuda u držanju mrava podalje prikrivajući njihove mirisne tragove. Iscijedite limun u bočicu s raspršivačem ili utrljajte koru narandže na prozorske daske kako biste obeshrabrili sitne insekte da ulaze u kuću.

Talog kafe
Ova popularna taktika za tjeranje mrava postoji već godinama. Samo pospite talog kafe oko stabljika sobnih i baštenskih biljaka i cvijeća. Neki kažu da ih odbija miris dok drugi tvrde da mravi ne vole osjećaj taloga pod nogama. U svakom slučaju, ovaj trik s kafom djeluje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh