Svaštara

Da li je dobro koristiti med umjesto šećera?

Mnogi koriste med umjesto šećera, misleći da je to zdravija opcija. Međutim, da li je to baš tako

Ispostavilo se da med nije toliko koristan koliko bismo željeli da bude. Štaviše, ako ga zamijenite šećerom, možete dobiti na težini.

Šećer ne isporučuje našem tijelu gotovo nikakve hranljive materije osim čiste saharoze. Nasuprot tome, med sadrži određene količine mikronutrijenata kao što su kalijum, hlor, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitamini. Međutim, stručnjaci upozoravaju na preveliki entuzijazam.

“Morali biste da jedete mnogo meda da bi zaista djelovao”, ističe dijetetičarka dr Hana Stolinska.

“A ujedno je i šećer, pa ga ne bih predložila kao jedan od proizvoda korisnih za naše zdravlje”, naglašava.

Mnogi ljudi nisu svesni da je med takođe šećer i sličnih kalorija. 100 g meda je oko 300 kcal, dok ista količina bijelog šećera daje oko 380 kcal. Brojači kalorija ovdje mogu upasti u zamku.

Vrijedi znati da je med dvostruko teži od šećera. Šta to znači? Da zaslađujući čaj kašičicom meda, sebi obezbjeđujemo dvostruko više kalorija nego da koristimo običan šećer.

Takođe treba zapamtiti da med gubi svoja dragocijena svojstva pod uticajem visoke temperature . To znači da će, kada se koristi za pečenje ili zaslađivanje toplog napitka, biti praktično bezvrijedan.

Naravno, ako volite med, ništa vas ne sprečava da ga uključite u svoju ishranu. Međutim, morate biti svjesni da su šećer i njegova prevelika konzumacija mogu biti izuzetno štetni po vaše zdravlje. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh