Svaštara

OVAJ DIO SVIJETA POGODILA NEOBIČNA POJAVA: VARATE SE AKO STE POMISLILI DA IH JE ZATRPAO SNIJEG

Zamislite prizor milione malih paukova koji pljušte s neba kao kada pada kiša? Nestvarno, zar ne.

pauci - Hayat

Iako može zvučati kao nešto iz horor filma, u Australiji prijelaz s kasnog ljeta na jesen može pokrenuti ono što je lokalnom stanovništvu poznato kao sezona pauka. To je kao naša sezona kukaca ili komaraca, ali je malo drugačija.

Ogroman kontinent ima vlažnu sezonu koja pada od novembra do aprila, ali jesen koja traje od marta do maja obično prima najviše kiše. Na primjer, u Sidneju padne nešto više kiše mjesečno tokom ovog perioda.

Poplave mogu pokrenuti hiljade paukova koji tkaju “novčane pauke” da polete balonom sa zemlje na nebo, što lokalno stanovništvo često podsjeća na snijeg. Pauci balonom izbacuju svilu iz svojih predilnih žlijezda na stomaku, što omogućava ovim paukovima da pobjegnu iz područja gdje bi umrli od poplavne kiše.

Čekajte, ima još.

Jednom kada pauci pobjegnu, moraju pronaći novi dom, zar ne? Ponekad završe u ljudskim domovima pužući kroz male pukotine tražeći sklonište.

Ako to ne zvuči privlačno vama ili pauku, postoji još jedna povoljnija opcija. Oni grade novi dom i zanimljivo je kakvu mrežu pletu.

Nekoliko dana nakon poplave, mještani izlaze napolje i vide nešto što liči na snijeg prekriven drvećem, stubovima, pa čak i visokom travom. To je zapravo paukova mreža i mogu biti prilično velike. Mnogi stanovnici su podijelili slike paučinastih mreža koje podsjećaju na čaršafe koji se vijore na vjetru. Mreže mogu čak prekriti tlo kilometrima izgledajući poput snijega duž seoskih puteva. Ne zovu se uzalud tkačima.

Iako ovi sićušni pauci ne predstavljaju prijetnju ljudima, postoji preko 2.000 vrsta širom svijeta. Pauk snijeg se ne događa samo u Australiji. Grčka je vidjela njihov priličan udio u umjetnosti tkanja mreže i to se čak dogodilo SAD-u.

Veličanstvene mega-mreže uočene su u krošnjama drveća u Teksasu nakon jakih kiša. Iako mreže izgledaju, zastrašujuće, imajte na umu da ovi sićušni pauci ne nanose štetu i zapravo su prilično korisni u lovu na bube kao što su skakavci i muhe. prneosi “Hayat“.

pauci – Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh