Hrana i piće

Što ljuće, to bolje: Zašto je dobro jesti čili papričice

Ljute papričice su jako dobre za zdravlje, a dokazi za to rastu jako velikom brzinom kao i popularnost konzumiranja ljute hrane u raznim oblicima.

Ljuta paprika - Kakolijeciti.com

Ljutina i korisnost za zdravlje uzrokovana je hemikalijom kapsaicin. Prije nego je izumljen frižider, dodavanje ljutine hrani je pomagalo da se ta hrana očuva u toplim predjelima. Kapsicin tako ima sposobnost da umanji rast bakterija za 75 posto. Ljudi iz kultura koje su živjele i preživjele zbog raznih ljutih začina i namirnica su tu ljubav prenijele novim naraštajima.

Kako biste dobili još više iz čili papričica, najbolje je jesti jako ljute vrste.

Odlične za zdravlje probavnog sistema

Ljute papričice su dobre za zdravlje probavnog sistema. Ovo se možda čini neobično, no kapsaicin djeluje na iritacije te ih smanjuje. Ljudi s čirevima navodno ne bi trebalo da jedu ljuto, no istraživanje je otkrilo da su ljute papričice zapravo korisne za ljude koji imaju čireve. Na primjer, papričice u prahu imaju antioksidante i druge hemikalije koje ublažavaju probavne tegobe kao što je bolan trbuh, sasovi, dijareju i grčevi. Naime, papričice smanjuju kiselost u probavnom sistemu, pomažu pri proizvodnji sline i stimulišu želudačne sokove.

Dobre za zdravlje srca

Ljute papričice su dobre za cirkulaciju te pomažu u sprječavanju srčanih bolesti tako što smanjuju holesterol i masti te tako sprečavaju zgrušavanje krvi. Ujedno razređuju krv zbog čega bolje cirkuliše tijelom.
Poboljšavaju metabolizam i pomažu pri gubljenju težine

Ljute papričice poboljšavaju metabolizam i dobre su za mršavljenje tako što stvaraju termičke procese u tijelu koji stvaraju toplinu. Taj proces koristi energiju i tako nestaje višak kalorija. Uz to, ljute papričice za doručak mogu smanjiti apetit.

Bore se protiv psorijaze
Psorijaza je kožna bolest koja dovodi do crvenila i svraba. Krema s kapsaicinom će znatno smanjiti broj zaraženih stanica koje se umnožavaju pomoći će pri smanjenju svraba i crvenila.

Pomažu u smanjenju rizika od raka

Ljute papričice bi mogle biti dobar saveznik u borbi protiv nekih vrsta raka. Budući da je kapsaicin antioksidant i da se bori protiv upala, proučava se kao korisan za borbu protiv raka. Navodno smanjuje rast ćelija raka prostate dok zdrave stanice ostaju netaknute. Velike količine ljutih papričica mogu biti snažan partner u borbi protiv raka dojke, gušterače…

Bore se protiv gripe, prehlada i gljivičnih infekcija

Pune su beta karotena i antioksidanata koji pomažu imunitetu u borbi protiv gripe i prehlade. Istraživanje je pokazalo da nazalni sprej koji sadrži kapsaicin može smanjiti začepljenost disajnih puteva, a povećanje tjelesne temperature zbog konzumacije ljutih papričica podstiče imunitet na borbu protiv virusa gripe i prehlade. Ljute papričice su takođe jako dobre u borbi protiv gljivičnih infekcija.
Alergije

Ljute papričice, zbog protivupalnog svojstva kapsaicina, možda mogu pomoći i u sprječavanju alergija i simptoma alergija. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh