Svaštara

Jedinstven događaj na nebu: Ubrzo nas očekuje parcijalno pomračenje Sunca

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mjesečevu sjenu na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mjesec u fazi mladine, odnosno u položaju konjunkcije, kada se nalazi između Zemlje i Sunca, piše Radio Sarajevo.

U toku jedne godine može nastupiti minimalno dva, a maksimalno pet pomračenja Sunca. Posljednja godina u kojoj se desilo pet pomračenja Sunca je 1935. (5.1, 3.11, 20. VI, 30.VII i 25.XII), a sljedeća godina sa pet pomračenja Sunca bit će 2206. godina.

Drugo pomračenje Sunca u ovoj godini će se desiti 25. oktobra i bit će vidljivo iz Europe, sjeveroistočne Afrike, srednjeg istoka i zapadne Australije. Pomračenje će se vidjeti i iz Bosne i Hercegovine.

Zavisno od trenutne udaljenosti Mjeseca i Sunca od Zemlje, kao i položaja posmatrača na Zemljinoj površini, može nastupiti jedna od tri vrste pomračenja Sunca: potpuno, prstenasto ili djelimično.

Ovo je parcijalno pomračenje Sunca, u kojem Mjesec ne skriva potpuno sunčevu površinu ili fotosferu.

“Početak djelimičnog pomračenja dogodit će se 25. oktobra u 10:58:21 sati, maksimum djelimičnog pomračenja u 13 sati, a kraj djelimičnog pomračenja u 15:02:11 sati”, kazao je za Radio Sarajevo Edin Pišmo iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na našim prostorima Sunce će biti prekriveno mjesečevom sjenom do 10% površine, a na području Rusije i Kazahstana i do 40%.

“Pomračenje Sunca se isključivo gleda kroz filtere koji su namjenjeni za tu svrhu. Odobreni solarni filteri su napravljeni po međunarodnom standardu ISO 12312-2. Jedan od tih filtera je Maylar filter koji je proizveden za promatranje Sunca.

Snimanje i slikanje pomračenja Sunca se vrši isključivo sa solarnim filterima za Sunce. Nikada ne gledati u Sunce ili slikati Sunce, osim u trenutku totalnog pomračenja, bez odgovarajuće opreme”, objasnili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za pomenuti portal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh