Svaštara

DIVLJA JABUKA REGULIŠE BROJNE POREMEĆAJE: U NARODNOJ MEDICINI POSEBNO JE CIJENJENA, IZNENADIT ĆETE SE: SVE OVO MOŽE DA URADI ZA VAS!

Divlja jabuka (Malus communis), ili kako je još zovu – mala jabuka je bogata vitaminima A, B i C, fosforom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom.

Jabuka - Blogspot.com

Sadrži i organske kiseline i biljna vlakna pa zato snažno utiče na naš imunitet. Njeno sirće nezamjenljiv je lijek kod prehlade i bolnog grla.

Bogato je aminokiselinama, a određen enzimi razgrađuju masnoću, pa je odlično za mršavljenje, regulaciju holesterola. Podstiče varenje, poboljšava probavu, utiče na ubrzan rad metabolizma…

Oni koji koriste ovaj prirodan eliksir primijetili su da im je nivo koncentracije viši, da bolovi u zglobovima nestaju – idealno je rješenje kod reumatskih tegoba, dobar i za hronični artristis. Utiče i na proširene vene, popravlja slabu cirkulaciju, može da otkloni i najuporniji ekcem i kožna oboljenja…

Univerzalni čaj

Prelijte 10 g cvijeta divlje jabuke sa prethodno 5 min prokuhanih 2, 5 dl vode, velike kašike meda i soka jednog (1) limuna. Ostavite poklopljeno 15 minuta, procijedite. Pije se za jačanje nerava, srca, pluća, ublažavanje kašlja, kijavice.

Domaće sirće

Operite i očiste divlje jabuke od sjemenki, sameljite i stavite u kacu. Da bismo dobili parvo domaće sirće ne smijemo dodavati vodu, šećer ili konzervanse. Plod zri najmanje 180 dana, sve dok se voćni sok ne pretvori u sirće. Jedino tako dobijeno sirće je kvalitetno, ljekovito.

Protiv anemije

Svako jutro na prazan stomak pojedite narendanu jabuku prelivenu sokom od 1/2 limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i malom kašikom soka od bokvice ili drenjina.

Protiv zatvora

Svakodnevno uzimate obrok od jedne pečene divlje jabuke sa kašom od ječma, pšenice ili raži. Može da posluži i hljeb.

Protiv išijasa

Bolna mjesta se oblože trulom divljom jabukom. Postupak se ponavlja tri (3) puta na dan dok se ne osjeti olakšanje.

Za relaksaciju

Vodi u kadi dodajte 5-6 l jabukovog sirćeta i litar čaja od smrekinih bobica. Poslije 15-minutnog kupanja popite i sok od svježe divlje jabuke s medom ili čašu jabukovog vina. Liječi melanhoniju. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh