Svaštara

Narcis će vas ubijediti da ne vrijedite mnogo: 6 jasnih pokazatelja da ste narcisoidna ličnost

Ljudi koji u sebi nose neke narcisoidne karakteristike, istih u dosta slučajeva nisu ni svijesni. Oni ne vide da se loše ophode i da je njihovo ponašanje zabrinjavajuće.

narcis -dreamstime

Narcisoidne osobe sklone su da druge omalovažavaju, a da pri tome smatraju da ne rade ništa ružno ili loše. Ne podnose tuđe mišljenje i kritiku, a sebe idealizuju maksimalno. Kada im skrenete pažnju na takvo njihovo ponašanje, oni vas gledaju kao da nešto nije u redu sa vama, jer ne vide svoje greške i postupanje.

Smatra se da narcisoidna osoba u sebi nosi ovih šest karakteristika. A, osoba koja želi da provjeri sama sebe, neka obrati pažnju na sljedećih šest pokazatelja: 1. Ako vas drugi ne hvale, vi imate osjećaj da ne vrijedite: Sve što se trudite da postignete radite ne kako biste prvenstveno ugodili sebi, nego naišli na divljenje i pohvale drugih.

Osoba koja nema narcisoidnu crtu, ima percepciju vlastite vrijednosti, shvata da je dobra iako neko otvoreno je ne hvali i ne divi joj se. Ona gleda svoja posla i radi najbolje što zna. Takođe, ako stalno imate potrebu da namećete nešto vaše, a druge stavljate sa strane, dobro razmislite

2. Spremni ste da ponižavate druge kako biste se vi osjećali dobro: Imate stalnu potrebu da se takmičite i da u svojoj okolini imate ljude koji su po nečemu “gori” od vas. Vremenom, ovakav stav prenosite i na prijatelje, okolinu, porodicu.

Ne možete više da kontrolišete potrebu da vi u svemu morate biti broj jedan i to vam postaje opsesija. 3. Ne podnosite kritiku: Naravno, da kritike nisu prijatne. Ali, zrela osoba će je znati prihvatiti i usvojiti. Nastojati da promjeni ono u čemu nije dobra i zahvali se nekome što joj je ukazao gdje griješi.

Međutim, narcisoidna osoba kritiku ne podnosi nikako. Kada joj neko uputi kritiku sklona je da u sebi probudi bijes i da objašnjava kako je ona najbolja i kako ne griješi. Ovakvo razmišljanje svakako ne može da koristi niti da bude sastavni dio zrele osobe.

4. Sebe ste skloni da dižete do zvijezda: Narcisi na svijet ne gledaju kao na postojanje dobrog i lošeg, lijepog i ružnog itd. Oni su i najbolji i najljepši. Kod njih nema sredine. Oni smatraju za sebe da su idealni i da su primjer savršene osobe.

U ovom slučaju je jasno da je njihova percepcija iskrivljena, da ne vide svoje greške, čak šta više smatraju da oni ne griješe. 5. Narcisoidna osoba ima kombinaciju samopoštovanja i perfekcionizma: Ova osoba za sebe je sve. I lijepa, talentovana, orginalna, ljubazna itd.

Ona ne shvata da je tolika težanja ka idealnom, zapravo njen odbrambeni mehanizam i borba sa samim sobom. Ona smatra da nema nedostižnih ideala i sklona je razočarenju kada shvati da nije baš sve u njenoj moći. 6. Manipuliše ljudima i njihovim osjećanjima: Narcisoidne osobe ne razmišljaju baš pretjerano o tuđim osjećanjima.

Skloni su da uveličaju svoje emocije ili neke događaje, a ponekad čak i posegnu za lažima. Vole da ubjeđuju druge ljude kako su oni dobri, na raspolaganju, povrijeđeni itd. Većinom su oni “nečija žrtva”.

Za njih ovakvo stanje i nije toliko štetno, koliko zna da bude za njihovu okolinu ako na vrijeme ne shvate njihove namjere. Bilo bi dobro da razmislite, prvo, da sami ne posjedujete nesvjesno neke navedene karakteristike.

Ukoliko ih imate, da ih osvijestite i radite na promjeni. I drugo, pažljivo da sagledate da u vašoj okolini nemate sličnu osobu, kojoj možete ukazati na greške i pružiti pomoć ukoliko ona to želi da prihvati. prneosi infopult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh