Svaštara

Pravila zamrzavanja: Koje namirnice i jela idu u led, a koje ne?

Iako se smatra da je skoro svaka namirnica ili jelo može zamrznuti i ostaviti za kasnije postupak zamrzavanja ipak ima svoja pravila
koje namirnice i hranu ne treba zamrzavati.

Zamrzivač - blogspot

Suhomesnati proizvodi

Kobasice, salame i ostale vrste mesnih prerađevina u procesu zamrzavanja gube ukus i konzistenciju. Najbolji način za čuvanje takvih namirnica je vakuumiranje.

Zeleno lisnato povrće, krastavci, luk i sirovi paradajz

Riječ je o povrću koje obiluje vodom pa loše podnosi zamrzavanje. Naime, kad se zamrzne, gubi većinu svojih karakteristika pa kad se odmrzne, nije tako ukusno, a i gubi dobar dio svog specifičnog mirisa.

Krompir

S obzirom na to da je riječ o povrću koje se, kad je svježe, može dugo čuvati bez posebnih mjera opreza, nema potrebe da se svježi krompir zamrzava. Jedan od razloga je i to što kad se odmrzne, postaje izrazito gnjecav. Ako baš želite imati pri ruci zamrznuti krompir, radije kupite onaj industrijski koji je zamrznut postupkom brzog zamrzavanja. Ili, ako ga baš želite sami zamrznuti, obavezno ga najprije blanširajte.

Lubenica, ananas i dinja

Poput krastavaca, i ove vrste voća obiluju vodom te nisu pogodne za zamrzavanje.

Umaci na bazi brašna ili kukuruznog skroba

Nije ih dobro zamrzavati jer gube strukturu. prneosi “Novi“.

Jaja i umaci od jaja

Jaja u ljusci se ne zamrzavaju jer će ljuska u zamrzivaču puknuti, a onda može doći do kvarenja. Ako ih baš želite zamrznuti, razbijte ih, promiješajte kao za omlet i tek onda stavite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Ni kuvana cijela jaja nije preporučljivo zamrzavati jer bjelanjak ostaje tvrd i nakon odmrzavanja. Dobra ideja nije ni zamrzavanje umaka od jaja jer će postati bezukusni i gumasti kad se odlede.

Svježi začini

Listići peršina, bosiljka i drugih začinskih biljaka nakon odmrzavanja postaće gnjecavi. Ako ipak želite ipak zamrznuti svježe začinsko bilje, nasjeckajte ga, stavite u posudicu za kockice leda, zalijte vodom i zamrznite. Kasnije samo kockice ubacite u jelo.

Pržena hrana

Bilo koja pržena namirnica, ako se ne pojede odmah nakon prženja, gubi hrskavost, naročito ako se još zamrzne i potom odmrzne.

Kuhana tjestenina

Zamrzavanje će uništiti ukus i teksturu tjestenine pa će postati gnjecava. To možete izbjeći ako je skvhate samo dopola, a to znači da bude jako al dente!

Mlijeko i vrhnje, svježi sir

Želite li uživati u njihovom ukusu i kvalitetu, radije ove namirnice jedite svježe. Zamrznete li ih i potom odmrznete, bit će grudvasti i ne onako ukusni kao svježi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh