Svaštara

ONO SMO ŠTO JEDEMO: ANALIZA OTKRILA DA U ORGANIZAM UNOSIMO RIZIČNU HRANU KOJA IZAZIVA MNOGE BOLESTI

Nazivaju se “vječnim hemikalijama”. Per- i polifluoroalkilne tvari, također poznate kao PFAS (izgovara se jednostavno kao P-fas), dio su porodice koja broji hiljade hemikalija koje se nalaze u svakodnevnim predmetima, poput pakiranja hrane. Oni su u našim tijelima i u prirodi, ali možda niste upoznati s njima – i niste sami.

Nedavno je devet evropskih nevladinih organizacija analiziralo oko 40 vrsta ambalaže za hranu koja se prodaje u EU. Njih 32 tretirano je PFAS-om.

Naučna zajednica raspravlja o potencijalnoj štetnosti ovih tvari. Evropska agencija za sigurnost hrane ozbiljno shvata rizik. U 10 godina odredila je podnošljivu dozu PFAS-a na 1 700, rekli su istraživači.

U perinatalnom razdoblju može doći do izlaganja majke, a time i do posljedica za potomstvo”, kaže Muriel Mercier-Bonin, istraživačica toksikologije hrane na INRAE.

Imamo slučajeve pojave karcinoma, učinaka na štitnjaču i učinaka koji će smanjiti imunološki sistem”, dodaje Hervé Robert, viši predavač toksikologije hrane na Univerzitetu u Toulouseu. “Čak mislimo da su tokom nedavnih kampanja vakcinacije, učinci istih mogli biti smanjeni zbog izloženosti ovoj vrsti spoja.” prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh