Svaštara

5 vrsta namirnica koje će vam pomoći da se izborite sa kandidom

Činjenica da u ljudskom organizmu živi oko sto triliona bakterija vjerovatno će mnoge iznenaditi. Kada tome dodamo i gljivice, dobije se čitav univerzum mikroba, a delikatna ravnoteža ovih bakterija u crijevnoj flori pomaže da se održi zdravlje kompletnog organizma.

Voće i povrće - Aura.ba

Kada se takva ravnoteža naruši, dolazi do raznih disfunkcija u organizmu: u tjelesnoj težini, mentalnom zdravlju, autoimunim bolestima i slično.

Najčešći problem koji narušava zdravlje je preterano namnožavanje kandide u organizmu. Svako ko je ikada imao problem sa ovom gljivičnom infekcijom, zna koliko ona može da bude uporna i naporna. Ali sve što možete da uradite je da u potpunosti promijenite režim ishrane.

Ove namirnice bi trebalo da konzumirate ukoliko imate problema sa kandidom.

1. Povrće bez skroba
Kelj, špinat, blitva, zelena salata i generalno povrće bogato folnim kiselinama, koje su dobre za uništavanje kandide.

2. Zdrave masti
Ulje avokada, kokosovo i maslinovo dobro djeluju na crevnu floru, pa hranu pripremajte koristeći ove masnoće.

Kokosovo ulje je posebno bogato karpilnom kiselinom, za koju je dokazano da usporava razmnožavanje kandide.

3. Fermentisane namirnice
Kefir ili jogurt će pomoći pri uspostavljanju zdrave stomačne flore.

4. Korijenasto bilje i začini
Origano i đumbir imaju nevjerovatno dejstvo na mikrobe i organizam, te ih obavezno koristite u obrocima ili konzumirajte kao čaj.

5. Zdravi zaslađivači
Šećer morate izbaciti iz ishrane ako se borite sa kandidom. Zamijenite ga stevijom, eritritolom ili drugim zaslađivačima. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh