Svaštara

Osho o ljubavi i životu: Ženu treba voljeti, a ne razumjeti – To je prvo što trebate shvatiti

Bhagwan Shree Rajneesh poznatiji kao Osho rođen je 11. decembra 1931. u Indiji, a umro je 19. januara 1990. takođe u Indiji.

Par - Infpult.info

Bio je dosta kontroverzan kao guru i duhovni učitelj, putovao je po Indiji kao javni govornik. Njegovi duboki i inspitativni citati bi vas mogli motivisati da razmislite o životu i smislu života. Izdvojili smo za vas nekoliko njegovih najboljih citata.

1. “Ako voliš neku osobu prihvati je u cjelosti sa svim njenim nedostacima jer su ti nedostaci dio te osobe. Nikada nemoj pokušavati promijeniti osobu koju voliš. Kad voliš jednostavno voli.”
2. “Ljubav je u svom najčešćem obliku dijeljenje radosti.

Nemoj tražiti ništa zauzvrat, ne očekuj ništa. Ljubav je duhovni fenomen.”
3. “Ljubav je cilj, život je putovanje.”
4. “Volite osobu, ali joj dajte popunu slobodu. Volite osobu, ali joj od samog početka dajte do znanja da ne prodajete svoju slobodu.”

5. “Kada volite neku osobu volite je kao da je Bog i ništa manje od toga. Nikada ne voli ženu kao ženi i nikada ne voli muškarca kao muškarca.”
6. “Živim svoj život na osnovu dva principa. Prvo, živim kao da mi je danas zadnji dan u životu, a drugo, danas živim kao da ću živjeti vječno.”

7.”Ljudi kažu da je ljubav slijepa jer ne znaju šta je ljubav. Kažem vam, samo ljubav ima oči, osim ljubavi sve je slijepo.”
8. “Žena je moćnija od muškarca, nježno je moćnije od tvrdog, voda je moćnija od kamena.”
9. “Ne pokušavajte shvatiti život, živite život. Ne pokušavajte da razumijete ljubav, osjetite ljubav.”

10. “Volite i poštujte sebe i nikada ne pravite kompromis ni zbog čega. Iznenadićete se koliko pozitivnih stvari se dešava ko vas.”
11. “Samo smijeh čini čovjeka bogatim, ali smijeh mora biti blažen”
12. “Odbaci ideju da postaneš neko jer si ti već remek djelo. Ne moraš biti poboljšan, moraš samo doći do tog zaključka i shvatiti.
13. “Sloboda je najveća vrijednost u ljudskoj duši.”

14. “Onog trenutka kada prihvatite sebe, postajete lijepi.”
15. “Ako voliš cvijet nemoj ga brati, jer ako ga uberete on umire i prestaje biti ono što volite. Ako volite cvijet nemojte ga brati. Ljubav nije posjedovanje, ljubav je uvažavanje.”
16. “Život počinje tamo gdje prestaje strah,piše Infpult

17. “Istina nije nešto izvana što treba otkriti, to je nešto iznutra što treba shvatiti.”
18. “Ljubavnici se nikada ne predaju jedni drugima, ljubavnici se jednostavno predaju ljubavi.”
19. “Nikad se ne miješaj u ničiji život i ne dozvoli nikome da se miješa u tvoj život.”
20. “Moć vam je potrebna samo da učinite nešto štetno. Inače je dovoljna ljubav, dovoljno je saosećanje”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh