Svaštara

Osobe sa ovom bojom kose smatraju se najprivlačnijim

Naučnici sa Univerziteta Tampa “Natural and Health Sciences”, na Floridi uspjeli su da kroz brojna istraživanja dođu do rezultata i odgovora, koja je boja kosa najprivlačnija.

Djevojka - Astrosudbina.com

Niz faktora utiče na to da li će vam se neko dopasti. Stas, visina, boja glasa samo su neki od njih. I boja kose igra važnu ulogu.

Istraživanje je obuhvatilo 1.900 osoba, od toga je 67 odsto muške populacije i 73 odsto ženske, reklo da im je najatraktivnija smeđa boja kose. Za pomenutu boju kose vezuju inteligenciju, samostalnost i samouvjerenost.

Na drugom mjestu našle su se osobe sa plavom bojom kose. Na trećem su našle crvenokose osobe

Naučnici smatraju da su dobijeni rezultati osoba koje su učestvovale u istraživanju, nastali normalnom prirodnom percepcijom boja, jer se crvena boja kose smatra rijetkom prirodnom pojavom.

Najčešća boja kose je crna ili tamno braon, plavu kosu ima oko dva odsto populacije, a crvenu oko jedan odsto, piše Index.hr.

Tokom godine kosa poraste oko 15 centimetara. Najbrže raste u periodu od 16 do 24 godine života. Sa godinama, rast kose opada, a kosa postaje sijeda.

I žene i muškarci počinju da sijede u tridesetim godinama, a po genetici roditelja možemo otprilike znati, kada će kosa početi da nam sijedi.

Američki i brazilski naučnici i dalje tragaju za lijekom koji bi spriječio gubitak kose tokom starenja. Pored genetike, na proces nastanka sijede kose, utiče i stres.

Naučnici koji su radili studiju o boji kose sa univerziteta Sao Paolo i Harvarda, vjeruju da je sve povezano i sa hormonom melanocitom, koji proizvodi melanin kokji je odgovoran za boju kose.

“Sigurni smo da je stres odgovoran za specifičnu promjenu boje kose, kao i kože”, istakla je profesorka Ja Čijek Hsu, sa univerziteta Harvard. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh