Svaštara

Je li zbilja dovoljno četkati zube dvije minute? Evo što kaže stručnjakinja

SVI smo već naviknuli na savjete po pitanju pranja zuba, a najčešći su usmjereni na potrebu pranja zuba barem dva puta dnevno, i to po dvije minute.

Pranje zuba - Zadovoljna.hr

Ovaj savjet mogao bi biti pogrešan, prema riječima dr. Josefine Hirschfeld, predavačice restaurativne dentalne medicine na Sveučilištu u Birminghamu. Umjesto toga bolje je četkati zube četiri minute, jer tako uklanjate više naslaga, a četkanje zuba više od dva puta dnevno zapravo može učiniti više štete nego koristi.

Plak je ljepljiva, bezbojna ili blijedožuta naslaga koja se stvara na zubima i sastoji se od bakterija koje žive u našim ustima. Ako se ne riješi, nakupljanje plaka može dovesti do karijesa ili bolesti desni. prenosi “Index“.

“Trenutni dokazi sugeriraju da je trošenje više vremena na četkanje put do čišćih zuba”, napisala je u članku za The Conversation. “Ovo produljeno vrijeme pranja znači da možemo učinkovitije očistiti zube i doći do onih teško dostupnih mjesta.”

“Naime, pazite da ne perete prečesto (primjerice više od dva puta na dan) i izbjegavajte korištenje četkica s tvrdim vlaknima ili pasta s abrazivnim djelovanjem, jer to također može oštetiti naše zube i desni”, rekla je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh