Svaštara

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: PUŠAČI PODLOŽNI VEĆEM RIZIKU OD HOSPITALIZACIJE ZBOG KORONAVIRUSA

Vjerovatnost da će pušači završiti na liječenju u bolnici zbog posljedica koronavirusa u pušača je 80% veća nego u nepušača, a znatno je veća i vjerovatnost da će od posljedica te bolesti umrijeti u odnosu na nepušače, pokazalo je istraživanje.

Studija, provedena pod vodstvom naučnika s Oxforda, prva je koja je analizirala i opservacijske i genetičke podatke o pušenju i koronavirusu.

Dosad je, kažu stručnjaci, bilo konfliktnih podataka o tome do koje mjere pušenje utiče na hospitalizaciju zbog koronavirusa.

U istraživanje je bilo uključeno 412.469 ljudi. Među njima je 1649 osoba bilo pozitivno na koronavirus, 968 ih je primljeno u bolnicu, a 444 ih je umrlo. prneosi “Hayat“.

Većina, odnosno 57 % od ukupnog broja uključenih u istraživanje nikad nije pušila, 37 % su bili bivši pušači, a četiri posto učesnika istraživanja je pušilo za vrijeme trajanja studija.

Među spomenutima većina je ili 71 % učesnika studija spadalo u umjerene pušače (do 19 cigareta na dan), a ostatak od 29 % bili su teški pušači (20 ili više cigareta).

Rezultati su pokazali da, u usporedi s onima koji nikad nisu pušili, i sadašnjih pušača rizik od hospitalizacije zbog koronavirusa iznosi 80 %.

Studiji su pokazali i da je i osoba koja puši od jedne do devet cigareta uočena dvostruko veća vjerovatnost od smrtnog ishoda od koronavirusa u odnosu na nepušače, a u onih koji puše od 10 do 19 cigareta vjerovatnost je čak šest puta veća. U teških pušača rizik je još veći.

Rezultati istraživanja idu u prilog uzročno posljedičnoj vezi između pušenja i rizika od razvoja teškog covida – naveli su autori u studiji objavljenoj u časopisu Thorax.
Naši rezultati ukazuju na to da je pušenje povezano s rizikom od razvoja teškog covida baš kao što ono utiče na zdravlje srca, nastanak raznih vrsta tumora i svih ostalih stanja s kojima je pušenje povezano – kazao je voditelj istraživanja dr. Ashley Clift, dodavši da bi sada bilo pravo vrijeme da se odluče na prestanak pušenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh