Svaštara

Ove fotke nikad ne objavljujte na društvenim mrežama: Mogu vam ugroziti posao, vezu, podatke…

Važno je da pazite što o sebi objavljujete na društvenim mrežama

Društvene mreže

Objavljivanje određenih vrsta fotografija na društvenim mrežama nije uvijek dobra ideja. Određene fotografije mogu vam ugroziti posao, vezu ili vaše privatne podatke.

Stoga je važno da pazite što o sebi objavljujete na društvenim mrežama, a mi vam donosimo 11 vrsta fotografija koje nikada ne biste trebali objaviti.

1. Karte za put
Iako vam se može činiti posve bezopasnim da objavite fotografiju karte za putovanje na koje ćete uskoro ići, to baš i nije tako. Naime, hakeri se tako mogu domoći podataka kao što su vaš broj, datum rođenja, pa čak i nekih podataka s putovnice. Uz to, na karti je najčešće naveden i datum polaska i povratka. Zahvaljujući tome, provalnici znaju kad vas neće biti doma i mogu iskoristiti tu situaciju.

2. Novac
Objavljivanje fotografija na kojima se vide podaci o plaći, kao i fotografiranje kartica, jednostavno nije dobra ideja.

3. Dobitni lotto listić
Ako ste toliki sretnik da dobijete na lotu, sačuvajte to za sebe.

4. Povjerljive poslovne mailove
Na društvenim mrežama ne biste trebali dijeliti informacije koje su vezane uz vaš posao. Bilo da je riječ o novoj poslovnoj ideji koju vaša tvrtka razvija ili je riječ o komunikaciji s kolegama, ništa od toga ne biste trebali objaviti. Zbog takvih stvari biste mogli izgubiti posao.

5. Rodni list ili domovnica
Objavljivanje bilo kojih osobnih dokumenata na društvenim mrežama jednostavno nije dobra ideja. I dok vam se možda čini, ako ste dobili dijete, da je zanimljivo na društvenim mrežama podijeliti njegov rodni list ili domovnicu, time samo ugrožavate njegove podatke i identitet. Rodni list je osnovni dokument na temelju kojeg osoba dobiva sve ostale dokumente i sigurno ne želite da svi vaši followeri znaju sve podatke s njega. Nikada ne znate u čije ruke može dopasti i kako će se ta osoba njima okoristiti.

6. Radovi koji nisu autorizirani
Iako se možda želite pohvaliti nečim što ste napisali, ne biste to trebali podijeliti na mrežama prije nego što svoj autorski rad objavite. Drugi tako vrlo lako mogu prigrabiti zasluge za vaše djelo.

7. Fotografije djece
Uvijek dva puta razmislite prije nego što objavite fotografije svoje ili tuđe djece na društvenim mrežama. Zabilježeni su slučajevi u kojima su dječje fotografije downloadane i korištene u kriminalne svrhe.

8. Uspomene na pijanu večer
Do problema vjerojatno neće doći ako imate par takvih fotografija, jer za pretpostaviti je da svi povremeno izađemo i zabavimo se, pa i vaš potencijalni poslodavac. No ono što se poslodavcu sigurno neće svidjeti jest pun profil takvih fotografija.

9. Političke objave
Političke viceve i objave ne biste trebali dijeliti na svojim profilima jer to vas može koštati posla. Osim toga, političke objave mogu izazvati prilično žustre rasprave zbog čega se možete posvađati i s prijateljima.

10. Važne objave drugih ljudi
Ako vam sestra ili najbolja prijateljica objavi da je trudna ili da se zaručila, nije na vama da prvi to napišete na svojim društvenim mrežama i objavite svijetu kako ste jako sretni zbog nje. Pričekajte da ona prva odluči tu informaciju podijeliti s drugima pa svoju objavu ostavite za tada, inače ćete joj ukrasti trenutak.

11. Tuđe fotografije
Objavljivanje tuđih fotografija na društvenim mrežama krši standarde Facebooka, a u brojnim zemljama je to i zakonski regulirano pa je objavljivanje tuđih fotografija ilegalno. Ovisno o prirodni slike, druga osoba vas može tužiti. prenosi “Net“,


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh