Svaštara

Pukovnik američkih marinaca prozvao vladajuće zbog Afganistana: Odmah je smijenjen

U objavama nakon što je postavio video, pisao je kako mu kolege govore da obiše snimak iako je upravu, ali da se ništa neće promijeniti te da će ga koštati

Stuart Scheller - Facebook

Američki marinac s činom pukovnika smijenjen je nakon što je na Facebooku i Linkedlnu objavio snimak u kojem proziva političko vodstvo SAD zbog situacije u Afganistanu.

Pukovnik Stjuart Šeler (Stuart Scheller) video je objavio u četvrtak te je u njemu izrazio “rastuće nezadovoljstvo i prezir za nesposobnost na nivou vanjske politike”. prneosi “Avaz“.

– Ljudi nisu toliko uznemireni zato što su marinci na ratištu nekog iznevjerili, uznemireni su jer su ih iznevjerile vođe – rekao je, dodavši da je spreman riskirati svoj posao, mirovinu i porodičnu stabilnost.

Video je na Facebooku podijeljen više od 43.000 puta.

U objavama nakon ove, pisao je kako mu kolege govore da obiše video iako je upravu, ali da se ništa neće promijeniti te da će ga koštati.

Ono što je rekao nije pogrešno
Šeler je jučer poslijepodne objavio da mu je oduzeto zapovjedništvo “zbog pomanjkanja povjerenja”.

– Moj zapovjedni lanac čini tačno ono što bih i ja činio da sam na njihovom mjestu – napisao je Šeler.

Den Krenšau (Dan Crenshaw), teksaški kongresmen i bivši pripadnik elitne postrojbe “Navy Seals”, na Twitteru je napisao:

– Ovaj tip je sjajan. Znao je kakve će biti posljedice imati. Ono što je rekao nije pogrešno.

Neslaganje sa zapovjednim lancem
Major Džim Stenger (Jim Stenger), glasnogovornik marinaca, izjavio je:

– Očito je da se radi o emotivnim trenucima za puno marinaca. Postoji mjesto na kojem zapovjednici mogu adresirati svoje neslaganje sa zapovjednim lancem, ali društvene mreže nisu to mjesto.

Šeler je u marincima proveo 17 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh