Svaštara

TOPLOTNI VAL I NA SJEVERU EVROPE, TEMPERATURE IŠLE IZMEĐU 30 I 35 STEPENI

Nakon najtoplijeg ikada zabilježenog juna u Finskoj i nekim dijelovima Švedske, temperature su se na krajnjem sjeveru Evrope jučer približile apsolutnim rekordima, a termometar je pokazivao između 30 i 35 stepeni.

Vrućina - Net.hr

U gradu Kevo, na samom sjeveru Finske, izmjereno je rekordnih 33.5 stepena, što je najviša temperatura zabilježena u tom dijelu zemlje nakon rekordnih 34.7 stepena zabilježenih 1914. godine, prenosi agencija STT. prenosi 2Hayat“.

Na nacionalnom nivou, juni je bio najtopliji mjesec ikada registriran od početka mjerenja 1844. godine, s prosječnom temperaturom od 16.5 stepeni, koja je premašila dotadašnji rekord iz 1950-ih, pokazuju podaci nacionalnog meteorološkog instituta. U susjednoj Švedskoj, juni je ponovo bio najtopliji ikad zabilježen u Stockholmu (19.3 stepeni prosječno), što je više od rekorda iz 2018. i zatim 2019.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh