Svaštara

Provjerite da li ste previše osjetljiva osoba: Kako da hipersenzibilne osobe žive sretno

U svom okruženju primijećujete detalje koje drugi ne opažaju. Osjetljivi ste na promjene raspoloženja drugih ljudi. Lako se uznemirite… Evo šta treba da urade previše osjetljivi ljudi da bi živjeli srećno i ispunjeno…

Tuga - Pult24.info

Smetaju vam glasni zvukovi i jaki mirisi, a grube su tkanine za vašu kožu poput brusnog papira. Užasavate se mase ljudi, izbjegavate nasilje na filmu i TV-u. Naročito cijenite muziku i ostale umjetnosti. Imate bogat unutrašnji život.

U svom okruženju primijećujete detalje koje drugi ne opažaju. Osjetljivi ste na promjene raspoloženja drugih ljudi. Lako se uznemirite. Maksimalno nastojite da izbjegnete greške. Kada se mnogo toga događa, osjećate se preplavljeno.

Gleda li vas neko dok nešto radite, postanete nervozni i to obavite gore nego kada to radite sami. Isto se događa i kad trebat da se takmičite… Ako ste za nešto (ili možda sve) od ovoga odmah pomislili da je upravo tako i vama, vi ste vrlo osjetljiva osoba, upućuje Margarita Tartakovsky, mr. sc. autorika tekstova iz psihologije i mentalnog zdravlja.

Jeste li hipersenzibilni? Vaše su potrebe drugačije! To ste vjerovatno i sami znali, ali možda ne znate kako sebi možete olakšati svakodnevni život brigom o sebi koja će vam pomoći da, poštujući svoje sklonosti, sami izaberete kako ćete proći kroz dan umjesto da to, zbog vaše izrazite osjetljivosti, na ovaj ili onaj način određuju drugi.

“O svojim svakodnevnim potrebama razmišljajte u kontekstu osjetljivosti”, savjetuje M. Tartakovsky i daje niz ideja da se lakše počnete brinuti o sebi u skladu s tim:

Stvorite dom koji je utočište, koji vas umiruje i inspiriše. To bi moglo zahtjevati i čišćenje nereda i uklanjanje viška stvari kako biste dobili mnogo prostora. Možda će vam trebati meka posteljinu i debeli prekrivači u spavaćoj sobi; biljke u svakoj sobi, promijeniti boje detalja ili čak zidova kako biste bili okruženi umirujućim nijansama kao što su bijela boja, svijetloplava, srebrna i boja mente.

Što više budite na svežemvazduhu, šetajte poparku ili, ako ste te sreće, uz obalu.

Nađite 10 minuta svakoga dana da stavite slušalice i slušate omiljenu muziku i pišete o svojim mislima, osjećanjima, brigama, čežnjama – o svemu što vam padne na pamet. Imate li više vremena, zagrebite dublje i istražite zašto se osjećate tako.

Svako jutro, odmah nakon buđenja, odvojite nekoliko trenutaka da zapišete šta se sećate da ste sanjali. Naši su snovi često prozor u dubinu našeg srca. Često se čini kako nemaju smisla, ali možete početi od toga kako ste se osjećali u svom snu. Takođe, nakon nekog vremena, možete pogledati svoje zapise i možda primijetiti neke obrasce, koji vam mogu ponešto otkriti, piše “Sensa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh