Svaštara

Kako godine utječu na se*s i možemo li reći da smo u zreloj životnoj dobi – prestari?

Seksualna terapeutkinja i tportalova blogerica Tanja Jurin ovoga tjedna daje jasan i jednostavan odgovor na pitanje koje muči pripadnike starije generacije, ali i one mlađe koji strahuju za budućnost svog seksualnog života.

ljubavni par- slobodna bosna

Odgovor je – ne, nikada nismo prestari za seks. Muškarci i žene bez obzira na dob osjećaju potrebu za seksualnim odnosima i sposobni su doživjeti seksualni užitak. Ipak, u javnosti odnos prema seksualnom zdravlju i seksualnoj dobrobiti starijih osoba zanemaren je primarno zbog negativnih stereotipa o starenju i starima. Oni se doživljavaju ‘mudrima’, ‘simpatičnima’, ‘dragima’, ali ne i seksualnima.

Kada se o ovoj temi razgovara sa studentima, može se čuti rečenica: ‘Poštedite nas detalja!’ kao i iz njihovih izraza lica iščitati čuđenje, neodobravanje pa čak i gađenje. Neka od uobičajenih, ali pogrešnih razmišljanja su ‘Starim ljudima više nije do seksa.’, ‘I kada bi htjeli imati seks, nisu više sposobni imati ga.’; ‘Stariji su osjetljivi, slabi i krhkog zdravlja pa im seks može dodatno štetiti.’ Osobe starije dobi lako usvoje stavove kako je seks za mlade i atraktivne ili da je gubitak reproduktivne sposobnosti siguran znak da seksualni život prestaje,piše tportal.

Iako postoje pojedinci koji u starosti više nisu seksualno aktivni, velik broj je onih koji jesu. U dobi između 57 i 74 godina seksualno je aktivno oko 72% muškaraca i 46% žena, a kod još starijih (74 do 85 g.) postotak se smanjuje na 38,9% seksualno aktivnih muškaraca i 16,8% seksualno aktivnih žena. Osim vaginalnog seksualnog odnosa, seksualne aktivnosti uključuju i stimuliranje genitalija rukom, oralni seks, te rjeđe ali ipak prisutan, analni seksualni odnos. Seksualni odnosi za gotovo 40% osoba starijih od 50 godina odvija jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Iako gotovo svi primjećuju pad u seksualnoj aktivnosti u odnosu na razdoblje mladosti, gotovo polovina doživljava seksualne odnose u starijoj dobi opuštenijima, dok gotovo trećina ukazuje da u seksu sada uživaju čak i više.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh