Svaštara

SLJEDEĆI PUT KADA OTVORITE LIMENKU NE ZABORAVITE OVO URADITI, OBRATITE PAŽNJU: Može biti opasno – SKORO NIKO NE ZNA

Vjerovatno ste pročitali one lude priče na internetu o porodici koja je umrla od leptospiroze jer su gazirano piće pili izravno iz limenke.

U nastavku saznajte stvarne rizike ove navike.

Budimo iskreni. Piti piće izravno iz limenke prilično je česta pojava, pogotovo kada smo kod kuće.

Neki od nas oprezno čiste limenku ubrusom prije nego što je otvorimo. Ali, je li to dovoljno? Hajde da vidimo.

Sve limenke napuštaju tvornicu u plastičnim pakiranjima koja ih izoliraju od prljavštine i prašine i tako stižu do supermarketa.

U limenkama koje provode nekoliko dana na policama supermarketa može se nakupiti nešto prašine, pa je njihovo čišćenje prije pijenja dobra ideja. Ali u stvarnosti je gotovo nemoguće da se te limenke toliko zaprljaju da ih trebamo oprati deterdžentom.

U svakom slučaju, prije otvaranja limenke, uzmite u obzir sljedeće savjete:

– Očistite limenku jer nikad ne znate sigurno je li ona bila pohranjena na odgovarajući način.

– Ako koristite ubrus ili neku sličnu krpu, zapamtite da ona uklanja prašinu, ali ne dezinficira limenku

– Provjerite je li limenka u dobrom stanju: ne smije biti zahrđala, nabubrena ili oštećena.

– Ako je limenka nabubrena, to može biti znak onečišćenja zbog nepravilne sterilizacije. Limenke također nabubre ako su u njima sitne udubine ili rupe.

– Ako se limenka ošteti, može doći do pucanja unutarnjeg premaza koji spriječava izravan dodir metala. U ovom se slučaju metal oksidira. Bolje je ne koristiti oštećene limenke.

Na kraju, želimo vam dati jedan jednostavan savjet: ne morate vjerovati svim onim viralnim pričama s interneta. Ali imajte na umu da, budući da ne znate kako i gdje je limenka skladištena, bolje je očistiti prije nego što krenete piti iz nje, baš kao i bilo koju drugu bocu ili spremnik koji dođe u kontakt s ustima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh