Svaštara

“Lagom” je jedan od razloga zašto je Švedska najsretnija država: Genijalan koncept srećnog života

U svijetu koji se razvija brzim tempom, zar ne bi bilo sjajno kada biste mogli usporiti i uživati ​​u životu bez pritiska i stresa, i imati više vremena da radite ono u čemu uživate?

radioberane

Lagom je razlog zbog kojeg je Švedska jedna od najsretnijih zemalja u svijetu sa zdravom ravnotežom rada i uživanja. Lagom je ogroman dio švedske kulture. To znači „Ne premalo. Ne previše. Taman”. Lagom je jedna riječ koja definiše cjelokupnu švedsku filozofiju života: svi bi trebali imati dovoljno, ali ne previše. Ova filozofija je takođe povezana sa umjerenošću u svemu, smanjenjem stresa, postizanjem savršene ravnoteže između rada i igre, fokusiranjem na ekološka pitanja i održivost. Švedska poslovica kaže: “Lagom är bäst”; doslovno znači “Prava količina je najbolja.”

Za Šveđane je lagom način života, stanje duha. Oni su prilagođeni prihvatanju i zadovoljstvu. To je dio tajne sreće – ne biti opsjednut ni sa čim. Filozofija lagom je izuzetno jednostavna i nudi alternativu ideji da se uvijek traži najbolje ali bez da postanete sebični.

Koncept potiče sveobuhvatnu ravnotežu u životu: Sve bi trebalo biti umjereno. Znači imati samo ono što vam zaista treba. Mark Tullius Cicero rekao je: “Nikada ne težite višku, neka vam umjerenost bude vodilja.” U užurbanom svijetu u kojem sada imamo pristup gotovo svemu u bilo koje vrijeme, lagom je jednostavan i uravnotežen način života i rada bez da sebi išta uskraćujemo,piše Pult24info

Lagom je novi minimalizam za one koji žele uživati u punom životu sa malo materijalnih koristi. Ako želite pronaći ravnotežu i sreću između poslovnog i privatnog života, morate odvojiti vrijeme za porodicu, veze i stvari koje volite raditi.

Pratite svoje troškove, reciklirajte stari namještaj, svjesno smanjite loš uticaj na okoliš, pravite pauze u poslu, provodite više vremena s prijateljima i porodicom, fokusirajte se na ono što je zaista važno i znajte kada treba stati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh