Svaštara

Četkicu za zube treba temeljito oprati jednom sedmično

Stručnjaci za oralnu higijenu smatraju da se četkice zube trebaju povremeno temeljito prati, iako mnogi misle da je dovoljno ispiranje pod mlazom vode nakon upotrebe.

Pasta za zube - Zadovoljna.hr

Profesor Mark B. Desrosies s Univerziteta u Bostonu navodi da se bakterije na četkicama za zube lako množe, zato ih je potrebno redovno dezinficirati.

“Tokom sezone gripa i prehlada četkice bi se trebale detaljno prati i dezinficirati jednom sedmično. Bez obzira kakvu četkicu koristite, uvijek se isto čisti i to od dna prema gore. Nakon temeljitog čišćenja i pranja toplom vodom, četkicu potopiti u čaši s tri postotnim vodikovim peroksidom, najmanje 15 minuta”, pojašnjava.

Potom četkicu isperite vodom i ostavite je u otvorenu posudu da se suši na zraku, prenosi “Klix“.

“Toplo i vlažno okruženje uzrokuje množenje raznih mikroorganizama, pa ih treba držati na što hladnijem i suhom mjestu”, istakao je.

Iako četkicu za zube temeljito čistite i održavate, poželjno ju je zamijeniti svaka tri mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh