Svaštara

Ovo su tri znaka nedostatka sna kojih možda niste svjesni

MNOGI očekuju da će se osjećati umorno i razdražljivo ako se nedovoljno naspavaju. No stručnjakinja za spavanje Olivia Arezzolo kaže da postoje još tri znaka nedostatka sna koje mnogi smatraju prilično neočekivanima.

Spavanje - Vecernji.hr

Spavanje je besplatno i vrlo važno za zdravlje, raspoloženje i razinu energije. Za svaku odraslu osobu optimalna količina sna u noći je osam sati. Međutim, mnogi spavaju puno manje od toga. Zato mogu iskusiti neke nuspojave kao što su, između ostalog, loše zdravlje probave i smanjen libido.

U nastavku doznajte koje stvari može uzrokovati nedostatak sna, prenosi “Index“.

1. Loše zdravlje probave
Istraživanja su pokazala da gubitak sna dovodi do smanjenja korisnih bakterija u crijevima. Pored toga, nedovoljno sna mijenja sastav crijeva i smanjuje raznolikost mikrobioma. Zbog toga raste vjerojatnost da iskusite nadutost, učestale plinove i bol u trbuhu.

2. Smanjen libido
Prema istraživanjima, razina testosterona je viša ako duže spavate. S druge strane, ako spavate oskudnih pet sati u danu, očekujte da će razina testosterona pasti za 15 posto, otkrila su klinička ispitivanja.

3. Neplodnost
Ako nedovoljno spavate, a pokušavate ostati u drugom stanju i nikako ne uspijevate, možda vas upravo to sputava.

Nedostatak sna uzrokuje niže razine estrogena i testosterona, a upravo su ti hormoni vitalni za razvoj embrija. Ako ih tijelo ne proizvodi u dovoljnim količinama, velika je vjerojatnost da ćete teže zatrudnjeti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh