Svaštara

Vesna je bila stjuardesa o kojoj je brujao svijet: Kad je umrla u njenom stanu je zatešen šokantan prizor

Za ime Vesne Vulović čuo je cijeli svijet – ona je 1972. godine jedina preživjela avionsku nesreću iznad tadašnje Čehoslovačke.

Kada je avion na letu Kopenhagen – Zagreb počeo da se ruši, Vesna je imala samo 20 godina i jedina je od 29 putnika koja je uspjela da preživi pad sa 10 hiljada metara.

Vesna je jedno vrijeme nakon nesreće bila paralizovana, a o detaljima tragedije čitala je u novinama, gdje se bila potkrala i rečenica da je ona “skoro umrla od šoka”

Bila i Titova gošća

Novine su ubrzo preplavili pobednički tekstovi o Vesni koja je bila svojevrsna heroina nacije i simbol epske pobede života nad smrti. Po povratku u SFRJ, ugostio ju je tadašnji predsjednik SFRJ maršal Josip Broz Tito.

Ali pamćenje ume da bude kratko, a zasluge najčešće ni ne završe u pravim rukama.

Žena koja je preživjela nemoguću situaciju, pitala je Jugoslovensku aviokompaniju da nastavi da radi kao stjuardesa. Dodijelili su joj posao za šalterom.

Ipak, Vesnu nisu mogli da spriječe da leti. Nije izbejgavala letove.

“Ljudi su uvijek željeli da sjede pored mene tokom leta”, ispričala je Vesna koju narod nije zaboravio. Naprotiv, smatrao ju je simbolom sreće.

Ni svjetska javnost nije zaboravljala ženu koja se bila upisala u “Ginisovu knjigu rekorda” u rubriku “kako preživjeti nemoguće” 1985. godine (nagradu za Ginisov rekord dodijelio joj je Pol Makartni) kao jedina osoba koja je bez padobrana preživjela pad iz aviona 1972. godine.

Komšije otkrile istinu

Kada se 23. decembra 2016. pojavila vest da je Vesna Vulović preminula u svom stanu u Beogradu, u 67. godini, pojavile su se razne priče. Komšije su ispričale da je imala velikih finansijskih problema, da je morala da veći sta zameni za manji jer nije imala novca za račune, da nije mogla sebi da priušti protezu za zube, da je živjela povučeno, da su joj najdraže društvo bile mačke.

“Mnogo je lakše umrijeti. Mnogo mi je teže bilo da preživim, nego onima koji su umrli. Ne razmišljam o nesreći svaki dan. Ali politika u ovoj zemlji me zamara. Moje srce ne može više da podnese. Dosta mi je”, izjavila je bila za Dansku televiziju DR.

Vesnin odlazak 2016. ispratile su i “Novosti” koje su u njenom stanu zatekle životinje koje danima nisu uzimale hranu i vodu. Tijelo čuvene stjuardese pronašla je policija nakon poziva zabrinutih prijatelja kojima se danima nije javljala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh