Svaštara

Nježna dama među cvijećem – Uz 5 trikova za pravilan uzgoj Ciklama bi mogla dugo krasiti vaš dom

Ciklama je cvijet koji se još naziva i cvijetom iskrenosti, a prepoznatljiv je po svojim lijepim cvijetovima koji rastu iznad tamnozelenih srcolikih listova.

Ona upravo u zimu pokazuje svoje najljepše ruho , ali joj treba posvetiti mnogo pažnje. Za razliku od većine biljaka koje se uzgajaju kod nas, ciklame cvjetaju zimi, a u toku ljeta su u fazi mirovanja, pa im je upravo zbog toga potrebna nešto drugačija njega nego ostalom kućnom cvijeću.

1. Važno je obezbjediti joj odgovarajuću temperaturu; Kako prirodno cvjeta zimi, ciklama voli niže temperature. Najbolje će joj odgovarati temperatura između 15 i 20 stepeni, a što je niža temperatura u prostoriji ona će duže cvjetati.

Držite je u prostorijama koje nisu previše zagrijane i nemojte je stavljati u blizini izvora toplote. 2. Nikako joj ne bi smjeli skvasiti listove; Kao ni afričkoj ljubičici, ni ciklami ne odgovara polijevanje listova. Jednom sedmično joj uspite vodu u tanjirić i omogućite joj da njen korijen upije što više vode.

Ako primjetite da ste joj usuli previše vode, samo istresite višak iz tanjirića. 3. Okruženje u kome se nalazi je važno; Kao što joj je potrebno vlažno tlo, tako joj je potrebna i odgovarajuća vlažnost vazduha. Dobro bi bilo da u njenoj blizini stavite ovlaživač vazduha, ili da je često orošavate.

4. Izbjegavajte direktnu sunčevu svijetlost; Ciklama voli prirodno svijetlo i osvijetljene prostorije, ali nikako je ne biste trebali izlagati direktnoj sunčevoj svijetlosti. Direktno sunce bi moglo da joj uništi cvijet i listove koji se neće lako oporaviti.

5. Pripremite je za mirovanje; Nakon nekoliko mjeseci cvjetanja, ciklama prelazi u fazu mirovanja koje joj je potrebno da bi preživjela. Kada njeni listovi počnu da žute i da se suše, to je znak da se sprema za mirovanje,piše Infpult

Odstranite sve suhe listove i smjestite je u najmračniji i najhladniji dio kuće kako bi se odmorila i pripremila za novu sezonu rasta. Kada počne da pokazuje prve nove listove počnite da je zalijevate i očekujete da će uskoro zasijati u svom najljepšem ruhu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh