Svaštara

Ovog se nikada ne biste sjetili: Zašto biste na svoj laptop trebali naslagati novčiće sprječava veliki problem

Ovaj znalac je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako je uspio ublažiti problem s pregrijavanjem svoga MacBooka.

Svaki put kada pretjerate s radom na laptopu, riskirate da se vaš uređaj pregrije. Međutim, jedan je muškarac osmislio zanimljivu improvizaciju iz kućne radinosti koja bi trebala riješiti ovaj problem.

Akinori Suzuki na Twitteru je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako je uspio ublažiti problem s pregrijavanjem svoga MacBooka uz pomoć – kovanica od 10 jena, koje je naslagao uz sam vrh računala. U opisu je objasnio da bakreni novčići mogu odvoditi toplinu i tako spriječiti pregrijavanje.

Novčić od 10 jena osobito je dobra kovanica za uporabu u ove svrhe jer se sastoji od oko 95 posto bakra, piše IFL Science. Suzuki tvrdi da njegov trik pali jer bakar ima visoku toplinsku vodljivost, što omogućuje brži prijenos topline od plastičnoga kućišta računala.

Međutim, mnogi novčići za koje mislimo da su bakar, zapravo sadržavaju vrlo malo bakra. Za Britance je najbolje koristiti novčić od 1 GBP, koji se sastoji od 70 posto bakra. U Australiji će ovaj trik biti najkorisniji jer svi australski novčići imaju visok udio bakra, posebno kovanice od jednoga i dva centa.

Što se tiče Sjedinjenih Država, takozvane četvrtine, kovanice od jednoga dolara, definitvno su najbolja opcija. Hrvatske kovanice – od kune do lipa – redom su slitine bakra, aluminija i nikla, što znači da od njih možda nema koristi u ovome smislu. No, vrijedi probati.

Kao što je vidljivo iz objave drugoga korisnika Twittera, Suzukijev trik protiv zagrijavanja laptopa također se može primijeniti i na stolna računala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh