Svaštara

Se*s nakon tridesete: Prednosti i mane

Istraživanja pokazuju da, nakon tridesete, preko 70 odsto muškaraca i žena smatra da im je seksualni život postao kvalitetniji, seks se ne „odrađuje“ već se u njemu više uživa

ljubavni par- slobodna bosna

Najčešći problemi mladosti su za muškarce prevremena ejakulacija, a za žene poteškoće vezane za postizanje orgazma. Ulaskom u 30-e stvari se mijenjaju, a ta promjena nije nužno loša – jednostavno joj se treba prilagoditi.

1. Potrebno je duže vremena za uzbuđivanje, ali i za vrhunac

Budući da je nivo polnih hormona u tijelu manja, za očekivati je da ‘proces’ uzbuđivanja više ne traje nekoliko sekundi. Iako seksualni podražaj dolazi do mozga, potrebno je barem pet do deset minuta kako bi se dovelo do stanja prave uzbuđenosti. Dobra vijest je,međutim, da se u tridesetim godinama ukupno trajanje seksa produžava, u prosjeku za dva do pet minuta.

2. Orgazam je češći

Ovo se prvenstveno odnosi na žene, koje su češće zadovoljne svojim seksualnim životom u 30-im nego u 20-im. Razlog za više i češće orgazme je bolje poznavanje sopstvenog tijela i više samopouzdanja koje omogućava i bolju komunikaciju s partnerom i njegovo „navođenje“ u krevetu. Tako je nedavna studija magazina Top Sante pokazala da je 80 odsto žena u četrdesetim aktivnije i preduzetnije u seksu nego u 20-im.

3. Hormoni utiču na genitalije

Uticaj hormona, životnog stila, kontracepcije i raznih poremećaja vezanih za bolesti štitne žlijezde, premorenost, depresija i stres imaju uticaj na sam seksualni život. Žene u 30-im usljed njih mogu iskusiti teže uzbuđivanje zbog čega ne treba brinuti, već eventualno istražiti uzroke i olakšati stvari uz dužu predigru i lubrikante. Kod muškaraca se može dogoditi slična stvar, mogu imati slabiju i ređu erekciju, što može biti posledica urinarnih infekcija, stresa i hormona.

4. Seksa je manje, ali više znači

Činjenica je kako se ljudi manje seksaju ulaskom u kasne 30-e, ali to ne mora značiti ništa loše, jer je posljedica obaveza, roditeljstva i hormonalnih promjena. Ipak, istraživanja pokazuju kako preko 70 odsto muškaraca i žena smatra da im je seksualni život postao kvalitetniji, seks se ne „odrađuje“ već se u njemu više uživa, ali se unosi i više emocija, prenose Vijesti.me.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh