Svaštara

Ova greška koja se tiče spavanja vam možda skraćuje život

MNOGI ponosno izjavljuju kako funkcioniraju unatoč tome što malo spavaju. No, znanstvenici upozoravaju da je nedostatak sna ozbiljan problem.

Spavanje - Pogled.ba

San se smatra vrlo važnim za zdravo funkcioniranje organizma. Pomaže mozgu da se odmori, imunološkom sustavu da ojača, a tijelo preplavljuje hormonima koji pomažu da zacijeli i napuni se energijom.

Stručnjak za spavanje Matthew Walker upozorava za The Guardian da utjecaj manjka sna ne smijemo podcijeniti.

“Nitko ne čini ništa po tom pitanju, a stvari se moraju promijeniti”, izjavio je.

Istraživači s dva ugledna britanska sveučilišta kažu kako nedostatak sna može udvostručiti rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Oni koji su vrijeme spavanja smanjili sa sedam na pet sati u danu, suočili su se s gotovo dvostrukim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka, a tih oskudnih pet sati sna također je povećalo šansu da umru od srčanih bolesti. Ironično, pokazalo se da previše spavanja, koje se definira kao osam sati ili više, udvostručuje rizik od smrti, navodi Science Daily.

“Pokazalo se da je kratki san faktor rizika za debljanje, hipertenziju i dijabetes tipa 2 koji ponekad dovode do smrti”, kazao je Francesco Cappuccio, koji je sudjelovao u projektu.

Stručnjaci za san se slažu da dovoljno sna mora biti prioritet ljudima, baš kao i zdrava prehrana i tjelovježba.

Koja je idealna količina sna?

“Naša otkrića pokazuju da je oko sedam sati sna u noći optimalno za zdravlje”, ističe Cappuccio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh