Svaštara

Mudra priča u kojoj se krije suština života: Ako mračite mračno je – Ako sijate, sjajno je

Kakve stvari privlačimo u naš život zavisi od toga kako razmišljamo. Ako razmišljamo pozitivno privlačićemo pozitivne stvari, a ako razmišljamo negativno privlačićemo negativne.

Ova na prvi pogled naivna i dječija priča bi nam mogla otkriti suštinu života. Jedan hrast i jedna vrba rasli su zajedno na brežuljku. Hrast je bio srećan i rastao šireći svoje grane u širinu i u visinu. U njegovoj krošnji su odmarale ptice kojima se on divio i rado razgovarao sa njima, a one su mu zauzvrat rado pjevale.

Njega nisu brinule ni duge i hladne zime, niti kišni dani bez sunca. On je bio siguran u sjeme iz kojeg je nikao. U odnosu na njega vrba je stalno brinula. Plakala je noćima i tjerala ptice iz svoje krošnje. Nikada joj ništa nije bilo po volji. Žalila se na sav glas zbog čega su je i prozvali žalosna vrba.

Zbog toliko plakanja i tuge ona je zakržljala i postala malo i ružno drvo. Seljani su vidjeli da im ona kvari sliku pored velikog i moćnog hrasta te odlučiše da je posjeku. Par zamaha sa sjekirama i više nije bilo života u njoj. Tako je vrba doživjela sudbinu koju je prizivala svojim kukanjem.

Hrast je nastavio da raste na brežuljku sam i nije se osjećao usamljeno ni u jednom trenutku. Postao je moćno i veliko drvo u čijoj hladovini su se odmarali seljaci, ptice spavale u njegovoj krošnnji, a vjetar svirao kroz njegovo lišće uspavljujući noću i sam hrast.
,piše Infpult

Nemojte gubiti vrijeme sažaljevanjem samoga sebe i situaciju u kojoj se nalazite. Mi treba iz svakog dana da izvučemo maksimum, da mu se radujemo i tražimo samo ono najljepše u njemu. Ako budemo tako radili lijepe stvari će početi da nam se dešavaju.

Ima mnogo istine u izreci “Kako zračiš, tako i privlačiš.” Kada ustanemo neraspoloženi i nervozni cijeli dan nalijećemo samo na takve ljude, a kada ustanemo raspoloženi , ne postoji situacija koja može da vam pokvari dan. Kako se mi ponašamo tako će nam biti. Samo je do nas, ni do koga drugog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh