Svaštara

Britanija nakon 14 godina dobila novog milionera, do kraja došao uz samo jedan potrošeni džoker

Pitanje za milion funti bilo je o gusarima, a profesor historije je na njega odmah znao tačan odgovor.

Učitelj čiji je brat prethodno osvojio pola milijuna funti u britanskoj verziji kviza ‘Tko želi biti milijunaš?’ osvojio je glavnu nagradu u toj emisiji – milijun funti.

Donald Fear (57) tako je prvi pobjednik te emisije u Velikoj Britaniji u 14 godina, a do zadnjeg je pitanja iskoristio samo jedan džoker, pola-pola.

Njegov se brat Davyth, inače učitelj zemljopisa, pojavio u toj emisiji u rujnu prošle godine.

Fear je ispričao da je njegov brat njegov junak i najbolji prijatelj. – Sada ćeš ti biti njegov junak, rekao mu je voditelj Jeremy Clarkson.

Pitanje za milijun funti na koje je ovaj učitelj povijesti i politike u petak odgovarao glasilo je: – Koji je gusar 1718. poginuo u bitci u blizini obale današnje američke savezne države Sjeverne Karoline?

Mogući odgovori bili su Calico Jack, Crnobradi, Bartholomew Roberts i kapetan Kidd.

Točan odgovor je bio Crnobradi.

Fear, koji je jednom svom razredu prije osam godina držao predavanje o gusarima sjetio se točnog datuma tog događaja 1718. godine. – Ne možeš podučavati povijest 33 godine bez da znaš nekoliko datuma, a godina 1718. i Crnobradi su mi odmah pali na pamet, rekao je.

Voditelj Clarkson je bio oduševljen njegovim znanjem tijekom 15 točnih odgovora. – Ovo je kao da sjediš pokraj interneta odjevenog u košulju, rekao je i dodao da je natjecatelj bio ‘prava enciklopedija s brkovima’.

Tijekom 22 godine emitiranja kviza u Velikoj Britaniji, Fear je šesti natjecatelj koji je osvojio milijun.

Pobjedu je ovaj otac četvero djece odlučio proslaviti godišnjim odmorom u kamp kućici sa suprugom Debs. Slavio je i njegov brat, koji je ranije u istom kvizu osvojio pola milijuna funti, prenosi jutarnji.

– Bilo mu je jako drago zbog mene, stalno mi je to govorio, kaže novi britanski milijunaš, koji ima želju barem 70% dobitka dati svojoj obitelji, a ostatak planira potrošiti na ‘ugodnu mirovinu’, koja bi trebala započeti uskoro. Naime, otkako je osvojio milijun funti, dao je otkaz u školi u kojoj je predavao.

Ipak, pravila su takva da ne može otići prije kraja polugodišta, a Fear kaže da bi njegov odlazak bio i nepravedan prema učenicima. – Ionako sam planirao otići u mirovinu za dvije godine, prije svog 60. rođendana. Sada ću otići prije 58. rođendana, ispričao je za BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh