Svaštara

Bijeg iz grada-Čelinska planina i nastavnik, strastveni zaljubljenik u prirodu

U podnožju Čelinske planine(1357 m) iznad sela Čelina , udaljenog 18-20 kilometara od Buturović Polja, a oko 45 km od grada Konjica, susrećemo velikog znalca prirodnih bogatstava naše zemlje.

Armin Medin , nastavnik historije I geografije, strastveni zaljubljenik u prirodu, koji svaki slobodni trenutak provodi na planinama i jezerima širom BiH, ovog ljeta je po ko zna koji put na Čelinskoj planini, sa koje se vidi dvadesetak planinskih vrhova u okruženju.

„Obzirom da radim u prosvjeti što je itekako stresan posao, planinu doživljavam kao odmor i relaksaciju“, kaže Medin za Mostarski.ba

Prije desetak godina je počeo da osvaja planinske vrhove u konjičkoj i prozorskoj općini, gdje je rođen.
Posljednjih godina je pohodio i lokalitete od Plješevice do Maglića, osvojivši sve visočije i poznatije vrhove.

Na pitanje koji planinski vrh je na njega ostavio najdublji dojam odgovara:
“Svaka planina je specifična i lijepa na svoj način. Svaka u sebi ima nešto posebno.
Npr. planina Čvrsnica je zaista nešto posebno. Najvisočiji vrh BiH na Magliću također. Za mene je ipak najljepša planina Vranica I njeni vrhovi, Prokoško jezero”.

Ljubav prema prirodi I planinarenju nastoji prenijeti I na svoje učenike u Osnovnoj školi “Skokovi” u Cazinu, gdje je zaposlen

“Prije dvije godine se rodila ideja da jednom mjesečno zajedno idemo na izlete. Do sada smo realizovali po osam izleta godišnje, a uključilo se oko 50-60 % učenika. Posjetili smo neke planinske vrhove oko Cazina I izvore Rijeka. Ove godine smo nažalost bili malo manje aktivni zbog korone, ali smo imali 5,6 izleta. Nekih desetak kilometara učenici pređu bez problema I oduševljeni su”, kaže Medin.

Ovaj veliki zaljubljenik u prirodu rado se odaziva i svima koji ga pozovu i zamole da ih upozna sa prirodnim Zato kaže ne planira mnogo unaprijed. Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi ga kao iskusnog planinara i poznavaoca prirode često mole da im bude pratnja. A on takve pozive , kaže, ne odbija..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh