Svaštara

Djevojčice se utrkuju koja će starije da izgleda: SA 9 GODINA ČUPAJU OBRVE, a bez sjaja za usne ne idu u prodavnicu

Stvara se nova generacija devojčica čije se samopoštovanje gradi na osnovu toga kako izgledaju, umesto da razmišljaju ko su i šta mogu da pokažu. Ako naučite djecu da povezuju samopouzdanje sa izgledom tela, rizikujete da to samopouzdanje i oštetite, upozorio je nedavno dr Nikolas Kardaras, američki psiholog.

Najljepše djevojčice na svijetu - Instagram

Sa njegovom konstatacijom vjerovatno bi se mnogi složili jer je dovoljno da pogledate profile devojčica na društvenim mrežama. Zato on savetuje roditeljima da ne ispunjavaju kćerkama sve hirove u vezi sa fizičkim izgledom, već da ih nauče da vole sebe kakve jesu. Nema potrebe da žure sa šminkanjem, depilacijom ili čupanjem obrva.

Da li je moguće odvratiti ih od šminkanja?

Proizvodi kao što su prajmeri, hajlajteri i palete za konturisanje, za devojčice u osnovnoj školi nisu novost, a na tome mogu da zahvale internetu i popularnim bjuti blogerkama. Kako tinejdžerke nije moguće odvratiti od šminkanja, skrenite im pažnju na umjerenost. Pomozite im i da izaberu kvalitetnu i dermatološki ispitanu kozmetiku sa što manje štetnih supstanci.

Devojčice pred kraj osnovne škole mogu da koriste šminku, ali uveče je moraju ukloniti. Teška šminka sa parafinskim uljima može da izazove akne, a parfimisani proizvodi u sadejstvu sa suncem mogu stvoriti fleke ili izazvati alergijske reakcije na koži – ukazuje prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

Zato savetuje da tinejdžerkama skrenete pažnju da biraju šminku koja ima oznaku „oil free“ ili „non comedogenic“ (što znači da proizvod ne sadrži sastojke koji zatvaraju pore i izazivaju akne), prenosi “Zena Blic“.

Kad je vrijeme za prvu depilaciju?

Djeca znaju da budu okrutna, pa je dovoljno da vršnjaci upute samo jedan neumesan komentar na račun nečijeg izgleda i da to dijete ima doživotne traume. Kada se devojčici podsjmevaju da ima brkove, ona će prije ili kasnije uzeti brijač i obrijati ih. Tako rizikuje da povredi sebe i zato je na roditeljima da i o ovoj temi razgovaraju sa djecom.

– Mnoge devojčice već u pretpubertetu imaju maljave ruke i noge. Drugari i drugarice ih zbog toga često zadirkuju i to je zaista neprijatno. Zato se dlake mogu uklanjati od onog trenutka kad postanu estetski problem. Preporuka je da se počne sa šećernom pastom kod koje se dlake uklanjaju u pravcu njihovog rasta – kaže dr Isailović.

Rast dlačica ne zavisi od trenutnog hormonskog statusa, tj. od menstrualnog ciklusa. Žene mogu da se depiliraju bilo kad, efekti će uvijek biti isti. To važi i za devojčice koje još nisu dobile menstruaciju. One smiju da se depiliraju čim dlačice počnu da im smetaju.

Nema potrebe da žure sa čupanjem obrva

Lijepe i uredno počupane obrve mogu da naprave veliku promjenu na licu, pa zato savetujte devojčice da prvo čupanje obrva prepuste stručnjaku. Nije poželjno da eksperimentišu same ili da im to rade drugarice, a skrenite im pažnju i da će posle morati redovno da ih održavaju, pa nema potrebe da žure sa čupanjem obrva. Pojedina istraživanja u Americi su pokazala da djevojčice već sa 8-9 godina odlaze kod kozmetičara da bi sredile obrve.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh