Svaštara

Šest loših stvari koje se događaju s vašim tijelom ako duže vrijeme ne vodite ljubav

Ako (nenamjerno) dugo apstinirate od se*sa, to vam je vjerojatno samo po sebi dovoljno loša situacija, no ni vaše tijelo vam nije zahvalno zbog toga. Metro navodi šest stvari koje se događaju u vašem tijelu ako kroz duži vremenski period niste imali se*sualne odnose.

Ljubavni par - Blogspot

1. Pod većim ste stresom

Tijekom se*sa tijelo oslobađa dopamin, serotonin i oksitocin koji su poznati kao hormoni sreće. Nalet tih hormona, koje dobivamo iz ljubljenja, maženja, a osobito iz orgazma, pomaže nam da se opustimo. Nekim ljudima se*s je također način za distrakciju koji im pomaže odvratiti misli od problema, što im pomaže smanjiti tjeskobu. Srećom, masturbacija izaziva sličan efekt pa si tu i sami možete pomoći. Vježbanje također povećava razinu ovih hormona u tijelu.

2. Problemi sa spavanjem i pamćenjem

I tu su važni hormoni sreće. Naime, serotonin pomaže u regulaciji sna i zbog toga se ponekad osjećate jako pospano nakon akcije. Osim toga poboljšava nam sposobnost za učenje, pamćenje i probavu.

3. Slabiji imunitet

Neka istraživanja pokazuju da orgazam može osnažiti naš imunološki sistem.

Mala studija iz 2004., provedena na 11 ljudi, otkrila je da orgazmi postignuti masturbacijom pojačavaju koncentraciju adrenalina i prolaktina u plazmi, što je protein koji ima višestruke funkcije, od kojih jednu trebaju ostale stanice za jačanje imuniteta, prenosi Metro.

4. Vaginalne stijenke postaju tanje

Bez brige, ako se ne se*sate tri mjeseca, vaša vagina se neće potpuno promijeniti, ali duži period apstinencije može uzrokovati neke promjene.

“se*s uzrokuje pojačani protok krvi u vagini i prirodnu lubrikaciju, što znači da duži period bez se*sa može uzrokovati da vaginalno tkivo postane manje vlažno i da se stanji.
Ovo je ipak rjeđa pojava kod mladih i zdravih žena, a češće se javlja kod žena koje su prošle kroz menopauzu”, objasnila je ginekologinja Sarah Welsh.

5. Veći rizik od erektilne disfunkcije

Doktor Earim Chaudry upozorava da muškarci koji nemaju redovne spolne odnose imaju povećan rizik od erektilne disfunkcije, osobito ako je riječ o starijim muškarcima. Redovna ejakulacija smanjuje rizik od razvoja raka prostate smanjujući stres i održavajući stanični metabolizam na stalnoj brzini.

6. Osjećaj izoliranosti

Ako ste se naviknuli redovno se*sati, nagli prekid bi vam mogao izazvati mentalne probleme.

“Duži period bez se*sa pogađa ljude na različite načine, a to ovisi o tome kakav vam je se*sualni nagon. Ako i inače imate jak se*sualni nagon, duže vrijeme bez se*sa bi vam moglo izazvati veliku frustraciju. Ljudi s visokim libidom u periodu bez se*sa mogu imati mentalnih problema. Puno je benefita redovnog se*sa, a smanjivanje stresa je samo jedan od njih. Nije samo stvar u fizičkom užitku već se i psihički osjećate povezanije s drugom osobom”, objašnjava psihologinja Becky Spelman,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh