Svaštara

Neprikosnoveni učitelj Bosne i Hercegovine

Simpozij „Život i djelo akademika Muhameda Filipovića“, a u povodu 90-te godine rođenja jednog od najvećih znanstvenika naše zemlje, bit će održan 12. oktobra u Sarajevu.

Organizatori Simpozija su Bošnjačka akademija nauka i u umjetnosti (BANU) te Univerzitet u Sarajevu.

– Prošlost i sadašnjost bosanskohercegovačkog društva i nauke u akademiku Muhamedu Filipoviću ima izuzetno dragocjen primjer autentičnog bosanskohercegovačkog znanstvenog lidera i savremenog mislioca, postojanog i hrabrog u kritičkom promišljanju društva i njegovog razvoja, te, istovremeno, nepokolebljivog zagovornika naučno utemeljene društveno-političke i građanske akcije – istaknuto je u Monografiji, koja će biti promovirana upravo na Simpoziju.

O akademiku Filipoviću svjedočit će njegove kolege, akademici, profesori, znanstvenici…

rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj, akademici Asim Kurjak, Mehmed A. Akšamija, Muamer Zukorlić, Miro Jakovljević, Galib Šljivo, Refik Šećibović, Enver Halilović, Abulah Sidran i Ferid Muhić, te i predavači iz Kluba mladih znanstvenika pri BANU Selma Porović, Jahja Fehratović i Aida Kulo,piše Avaz.

Bogatstvo životnog i naučnog postignuća akademika Filipovića, neprikosnovenog učitelja Bosne i Hercegovine i bosanskoga duha, tako će biti putokaz sadašnjim i budućim generacijama.

Simpozij će biti održan u 11 sati u svečanoj Sali Univerziteta u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh