Svaštara

Poruka u boci iz 1969. godine pronađena na Aljasci, o otkriću obavješten i njen autor

Iako je stanovnik Aljaske Tyler Ivanoff primarno bio u potrazi za drvima za ogrjev, njegova misija okončana je otkrićem drugačije vrste nakon što je naišao na poruku u boci staru 50 godina, piše BBC News.

No image - Haber.ba

On je pronašao pismo na ruskom jeziku, a na svojoj Facebook stranici objavio je apel za prijevod pronađenog teksta. Ivanoff je otkrio da je pismo napisao mornar na ruskom brodu Sulak 20. juna davne 1969. godine.

Ovu priču su ispratili i ruski mediji koji su otkrili da je autor pisma kapetan Anatoly Botsanenko. Ivanoff je kazao da je tražio drva za ogrjev oko 32 kilometra zapadno od svog rodnog sela Shishmarefa kada je naišao na bocu s plutanim čepom.

– Morao sam jako povući čep kako bih uopće otvorio bocu. Koristio sam čak i zube da u tome uspijem. Zanimljivo je da je unutrašnjost boce bila suha i da je još uvijek mirisala na vino ili neko drugo alkoholno piće – rekao je on za novine The Nome Nugget.

Njegov apel na Facebooku ubrzo je urodio plodom te je ova interesantna poruka u vrlo kratkom periodu i prevedena s ruskog na engleski jezik.

poruka u boci- Facebook

– Iskreni pozdrav s matičnog broda ruske flote VRXF Sulak. Pozdravljam onog koji pronađe bocu i zahtijevam da poruku dostavi na adresu Vladivostok -43 BRXF Sulak cijeloj posadi broda. Želim vam dobro zdravlje i dug život, ali i sretnu plovidbu. 20. juni 1969. godine – stoji u poruci.

Kada je kapetan Botsanenko, koji danas ima 86 godina, obaviješten o ovom pronalasku, navodno je počeo plakati od radosti. Za ruski TV kanal Rossiya 1 potvrdio je da je riječ o njegovoj poruci.

Također, objavljeno je i to da je kapetan Botsanenko nadgledao izgradnju Sulaka 1966. godine i da je plovio njime sve do 1970. godine.

Tyler Ivanoff je napomenuo na Facebooku da je “poprilično cool” kako je ovo malo otkriće preraslo u priču te je rekao da bi jednog dana mogao razmotriti da i on u vodu pusti vlastitu poruku u boci, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh