Svaštara

Pisanje i čitanje iskošenih slova dobro je za mozak

Svako ima svoju preferencu kada su u pitanju ćirilično i latinično pismo, baš kao i štampana i pisana slova. Ali da li ste znali da pisanje iskošenih slova (kurziva) zapravo ima pozitivan uticaj na naš mozak? Evo i kako…

Pisanje nalivperom - Srednja.hr

Usredsređeniji tok misli

Jedno istraživanje je još 1976. godine pokazalo da pisanje riječi bez prekidanja donosi bolje usvajanje cjeline i samim tim bolji tok misli i pisane riječi. Kod kurziva, riječi se ne dijele na blokove što više odgovara strukturalnom razmišljanju i usvajanju.

Bolji fokus

Naučnici su otkrili da ljudi koji koriste kurziv imaju bolju povezanost između onoga što zamisle i onoga što napišu. Oni tokom pisanja ne prave pauzu između blokova slova i samim tim se više fokusiraju na sam sadržaj pisanja i mogu imati bolje rezultate na testovima.

Cio mozak se aktivira

Iako se čini da je u pitanju samo još jedna varijanta pisanja, izgleda da iskošena slova aktiviraju drugačije neurološke puteve u odnosu na kucanje ili druge vrste ručnog pisanja. Dobra vijest je da se to isto pokazalo i kod čitanja iskošenih slova, kada se takođe više aktivira desna strana mozga i smanjuje broj grešaka.

Usvaja se više informacija

Istraživanja su pokazala da više informacija usvajamo prilikom pisanja nego prilikom kucanja nekog teksta. U tom slučaju, moramo da biramo šta ćemo zapisati i šta je „važno“, tako da te informacije lakše ostaju u pamćenju, a posebno kada je u pitanju pisanje kurzivom.

Poboljšavaju se motoričke sposobnosti

Motoričke sposobnosti potrebne su nam u raznim sferama, a pisanje iskošenih slova je odličan način za vježbanje istih. Za ljude koji imaju razvojnu disgrafiju ovo može biti odličan način da se iskoriste mnogi benefiti, prenosi “Hayat“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh